Έως 1η Ιουλίου θα αρχίσει υποθαλάσσιες γεωτρήσεις το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Γιαβούζ», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Φετίχ Ντονμέζ, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση TRT σε προδημοσίευμα συνέντευξης που θα προβληθεί σήμερα.

Το πλοίο θα αποπλεύσει αύριο Πέμπτη προς την ανατολική Μεσόγειο.

Χθες ο κ. Ντονμέζ επιβεβαίωσε ότι το πρώτο γεωτρύπανο, το «Πορθητής», έχει αρχίσει γεώτρηση ανοιχτά της Πάφου, μέσα στο δυτικό τμήμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, και έχει ξεπεράσει σε βάθος τα 3.000 μέτρα.

Το «Γιαβούζ» αναμένεται να δραστηριοποιηθεί ανατολικά του νησιού, σε ύδατα που έχει «παραχωρήσει» για έρευνες το ψευδοκράτος. Υπάρχουν ωστόσο ανεπιβεβαίωτες φήμες πως η Άγκυρα μπορεί να κλιμακώσει την προκλητικότητά της στέλνοντας το σκάφος μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου.

Τέτοια ενέργεια θα ήταν ευθεία αμφισβήτηση της επήρειας που μπορεί να λάβει το Καστελόριζο στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και προβολή των διεκδικήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει γεωτρήσεις στο Καστελόριζο.

Ο υπουργός Εξωτερικών έχει αμφισβητήσει κατά πόσον είναι σοβαρές οι τουρκικές έρευνες, δεδομένης της βιασύνης με την οποία εκτελούνται, αποδίδοντας τις ενέργειες της Άγκυρας σε προσπάθεια επίδειξης δύναμης και σημαίας. Ο κ. Ντονμέζ έχει παραδεχτεί πως δεν είναι γνωστό εάν θα βρεθεί κάτι.

Η απάντηση της ΕΕ

Με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ παρέτεινε χθες την αναστολή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και τις συζητήσεις για αναβάθμιση της διμερούς τελωνειακής ένωσης.

Παράλληλα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ευρωπαϊκή διπλωματική υπηρεσία να καταρτίσουν προτάσεις για μέτρα σε βάρος της Τουρκίας. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Την ίδια ημέρα το τουρκικό Ναυτικό θα διενεργήσει άσκηση με πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Πηγή: skai.gr