Κλείσιμο

Ενθουσιώδες «ναι» από ισπανική κυβέρνηση για χρήση εμβολίου Sputnik V εφόσον εγκριθεί

Η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι “ανοικτή” και “ενθουσιασμένη” στην ιδέα να χρησιμοποιήσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της covid-19, εφόσον αυτό εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δήλωσε σήμερα η υπουργός Υγείας της χώρας Καρολίνα Ντάριας.

“Η κυβέρνηση αυτή θα λάβει με ανοικτό και ενθουσιώδη τρόπο οποιοδήποτε εμβόλιο έχει την έγκριση του ΕΜΑ”, εξήγησε απαντώντας σε ερώτηση Ισπανού βουλευτή που τη ρώτησε αν η Μαδρίτη σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Sputnik V.

“Αυτός είναι ο μόνος όρος”, πρόσθεσε η Ντάριας προτού επαναλάβει τον στόχο της ισπανικής κυβέρνησης να έχει εμβολιάσει το 70% των 47 εκατομμυρίων Ισπανών ως το τέλος του καλοκαιριού, παρά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ήδη χθες Τρίτη ανοικτή στη χρήση, υπό όρους, του Sputnik V, μετά τη δημοσιοποίηση θετικών επιστημονικών δεδομένων για την αποτελεσματικότητά του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, το ρωσικό εμβόλιο κατά της covid-19 έχει αποτελεσματικότητα 91,6%.

Εξάλλου και το Παρίσι δήλωσε σήμερα διατεθειμένο να χορηγηθεί στους Γάλλους το εμβόλιο αυτό “εφόσον ανταποκρίνεται στις επιστημονικές προδιαγραφές”, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Στην ΕΕ μόνο η Ουγγαρία έχει αρχίσει να χορηγεί το Sputnik V χωρίς να περιμένει την έγκριση του ΕΜΑ. Η χώρα έλαβε χθες Τρίτη 40.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ