Ένταση στα ουκρανικά σύνορα: Mπορεί τελικά η Ρωσία να κλείσει τη στρόφιγγα αερίου στην Ευρώπη; (vid)

Δυο πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τα ενεργειακά ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος και ο Γιάννης Μανιάτης μίλησαν στον ΣΚΑΙ για την κατάσταση που διαμορφώνεται με φόντο την ένταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Πόσο πιθανή θεωρείτε μια απόφαση της Ρωσίας να κλείσει την στρόφιγγα του αερίου στην Ευρώπη και τι επιπτώσεις θα είχε μια τέτοια εξέλιξη;

Γιάννης Μανιάτης: Είναι βέβαιο ότι θα ζήσει δύσκολες στιγμές η Ευρώπη, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Διότι σήμερα που μιλάμε οι αποθήκες της είναι μισό άδειες. Η δε Ρωσία δίνει τόσο φυσικό αέριο στην Ευρώπη ώστε αυτή είναι εξαρτημένη κατά περίπου 40%. Κατά συνέπεια εάν οξυνθούν τα πράγματα και δεν υπάρξουν επιπλέον φορτία από υγροποιημένο φυσικό αέριο και περικοπές στην κατανάλωση των βιομηχανιών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα.

Aνδρέας Ανδριανόπουλος:  Δε νομίζω να φτάσουμε μέχρι εκεί διότι η Ρωσία δεν έχει όφελος από το να κλείσει την στρόφιγγα. Μην ξεχνάτε πως και στη διάρκεια των πιο δύσκολων περιόδων του ψυχρού πολέμου δεν είχε κλείσει ποτέ κάποια στρόφιγγα. Γιατί; Για έναν πολύ απλό λόγο. Αυτό που για εμάς είναι απώλεια ενέργειας, για τη Ρωσία είναι απώλειας εσοδών. Αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του εθνικού της εισοδήματος, τα χρήματα που εισπράττει από τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου. Κατά συνέπεια δεν είναι κάτι εύκολο που μπορεί να το κάνει έτσι απλώς για να το κάνει. Και δεν θα ήθελα να το κάνει δε νομίζω να φτάσουμε μέχρι εκεί, δεν θέλει Ρωσία κάτι τέτοιο. Ούτε θέλει την ρίξει. Η Ρωσία βασικά θέλει να κρατήσει το ΝΑΤΟ μακριά από τα σύνορα της. 

Σε αυτή την περίπτωση, πόσο μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα και τι επιλογές έχει;
 
Γιάννης Μανιάτης:
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού της, του ρωσικού φυσικού αερίου το παίρνει μέσα από τον αγωγό Turk stream ο οποίος δεν περνάει από Ουκρανία και δεν ξέρουμε αν θα επηρεαστεί η ροή αυτή. Από την άλλη η Ρεβυθούσα είναι έτοιμη να υποδεχτεί καινούργια φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, οπότε θεωρώ ότι ειδικά για την Ελλάδα οι επιπτώσεις λογικά δεν θα είναι τόσο οξυμένες όσο για παράδειγμα σε χώρες όπως η Αυστρία, η Λιθουανία η Φιλανδία. Αλλά όλα αυτά είναι υποθέσεις μέχρι να δούμε πως θα εξελιχθούν.

Aνδρέας Ανδριανόπουλος: Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι η Ρωσία έχει μία παρανοϊκή ανασφάλεια με την διάρθρωση των συνόρων της. Πρέπει να ξέρετε ότι η Ρωσία δεν έχει κανένα φυσικό σύνορο. Με τη Δύση αλλά και με τις άλλες πλευρές των συνόρων της. 

Δηλαδή δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο μεγάλα βουνά μεγάλη ωκεανοί, δυσπρόσιτα ποτάμια οι μεγάλες λίμνες. Είναι όλα πεδιάδα. Όταν βλέπει το ΝΑΤΟ να προσεγγίζει τόσο πολύ στα σύνορα της αισθάνεται μία παράνοια, ανασφάλεια.Και πρέπει και αυτό η Δύση να το καταλάβει. Να το λάβει υπόψη της και ανάλογα να συμπεριφερθεί.

Μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση για το πού μπορεί να φτάσει η τιμή του φυσικού αερίου;

Γιάννης Μανιάτης: Το πόσο επιπλέον θα ανέβει η τιμή του εξαρτάται πάλι από το πόσο θα υπάρξει αναστάτωση στις αγορές κυρίως του υγροποιημένου φυσικού αερίου το οποίο και αυτό προσδιορίζει την τελική τιμή.

Πόσο πιθανό θεωρείτε να έχουμε τελικά μια πολεμική σύρραξη ή έστω ένα επεισόδιο; 

Ανδρέας Ανδριανόπουλος: Ελπίζω να μη φτάσουμε μέχρι εκεί. Ελπίζω, γιατί ξέρετε ότι πάρα πολλές φορές ένας πόλεμος γίνεται ενώ ουσιαστικά κανείς πραγματικά δεν τον θέλει. Αλλά η συγκυρίες είναι τέτοιες που κάποια στιγμή, κανείς δεν μπορεί να κάνει πίσω. Ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί. Γιατί δυστυχώς και εδώ που έχουμε φτάσει, έχουμε φτάσει χωρίς κάποιον πραγματικό λόγο που θα πρέπει να οδηγήσει σε σύρραξη.
 

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr