Ιστορική συμφωνία Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και Δανίας για ενιαία πολεμική αεροπορία λόγω της απειλής της Ρωσίας

Οι τέσσερις χώρες θα διαθέτουν συνδυασμένη δύναμη από περίπου 250 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, ανάλογη μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών όπως η Γαλλία και η Βρετανία

Μια ιστορική συμφωνία για τη δημιουργία ενιαίας πολεμικής αεροπορίας υπέγραψαν την Παρασκευή οι διοικητές της πολεμικής αεροπορίας Φινλανδίας, Σουηδίας, Νορβηγίας και Δανίας εξαιτίας της ρωσικής απειλής. 

Οι αρχηγοί των αεροπορικών δυνάμεων στις τέσσερις μεγάλες σκανδιναβικές χώρες Φινλανδίας Juha-Pekka Keränen, Σουηδίας Jonas Wikman, Νορβηγίας Rolf Folland και Δανίας Jan Dam υπέγραψαν συμφωνία με βάση την οποία τα μαχητικά αεροσκάφη τους θα ενεργούν ως μια κοινή σκανδιναβική πολεμική αεροπορία. 

Σύμφωνα με δηλώσεις των ενόπλων δυνάμεων των τεσσάρων χωρών, σχεδιάζουν κοινές επιχειρήσεις βασισμένες σε ήδη γνωστούς τρόπους συνεργασίας υπό το ΝΑΤΟ.

Η κίνηση για την ενιαιοποίηση των αεροπορικών δυνάμεων προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο διοικητής της δανικής αεροπορίας, υποστράτηγος Jan Dam.

Διοικητές

Η συμφωνία περιλαμβάνει κοινή εκπαίδευση, με κοινό μηχανισμό υποστήριξης, επιμελητεία και προγραμματισμό.

Οι τέσσερις χώρες θα διαθέτουν μια συνδυασμένη δύναμη από περίπου 250 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, ανάλογη με μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γαλλία και η Βρετανία. Οι σκανδιναβικές χώρες διαθέτουν συνολικά 143 αεροσκάφη πέμπτης γενιάς. Επιπλέον, οι Σουηδοί θα αποκτήσουν σταδιακά 60 νέα αεροσκάφη Gripen E, και θα διατηρήσουν 60 εκσυγχρονισμένες εκδόσεις του μαχητικού Gripen C/D.

Ενδεικτικά:

  • Η Νορβηγία έχει 57 μαχητικά F-16 και 37 μαχητικά F-35 
  • Η Φινλανδία έχει 62 F/A-18 μαχητικά Hornet και 64 μαχητικά F-35
  • Η Δανία έχει 58 μαχητικά F-16 και 27 μαχητικά F-35
  • Η Σουηδία έχει πάνω από 90 μαχητικά Gripen

"Μια αεροπορία αυτού του διαμετρήματος θα έχει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ κατά της Ρωσίας σε ολόκληρη τη σκανδιναβική περιοχή" σχολίαζαν αναλυτές. 

"Αυτή θα είναι μια τεράστια δύναμη που θα λειτουργεί αποτρεπτικά σε οποιονδήποτε επιτιθέμενο και θα προσφέρει ασφάλεια στον πληθυσμό των Σκανδιναβών. Βλέπουμε προφανώς ότι η Ρωσία έχει τη βούληση και την ικανότητα να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εναντίον των γειτονικών της κρατών. Ως στενοί γείτονες με τη Ρωσία, είναι επομένως σημαντικό να οικοδομήσουμε μια συνδυασμένη ικανότητα που είναι στην πραγματικότητα ένας εισβολέας που η Ρωσία πρέπει να λάβει υπόψη στους υπολογισμούς της" σχολίασε ο υποστράτηγος Rolf Folland στην εφημερίδα Aftenposten.

Η προετοιμασία πρόκειται να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, και να ολοκληρωθεί τον χειμώνα του 2024 σε σχέση με το Nordic Response 2024, ένα σκανδιναβικό μοντέλο των επαναλαμβανόμενων ασκήσεων Ψυχρής Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Οι διοικητές των σκανδιναβικών κρατών συζήτησαν για πρώτη φορά τη στενότερη συνεργασία σε μια συνάντηση τον Νοέμβριο στη Σουηδία.

Πηγή: skai.gr