Εμπρηστική ρητορική και όροι – νάρκες στον διάλογο από την Άγκυρα

Όρους που ναρκοθετούν όλες τις προσπάθειες διεθνούς μεσολάβησης θέτει η Άγκυρα, επιμένοντας σε σκληρή γραμμή και σε υψηλών τόνων ρητορική.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε αποχώρηση των πολεμικών πλοίων της Ελλάδας από την περιοχή όπου δραστηριοποιείται το Ορούτς Ρέις, στήριξη της πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ, διακοπή «στρατιωτικοποίησης» των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και του Καστελλόριζου αλλά και «διακοπή της πίεσης» στη μουσουλμανική μειονότητα, την οποία επιμένει να χαρακτηρίζει «τουρκική».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συνέστησε στην Ελλάδα «να σωπάσει για να μη γίνει μεζές για τα συμφέροντα των άλλων».

Στο πλαίσιο των προσπαθειών αποκλιμάκωσης, σήμερα μεταβαίνει στην Κύπρο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος χθες ζήτησε αποχώρηση όλων των πολεμικών πλοίων, αλλά έδωσε τον πρώτο λόγο των διπλωματικών πρωτοβουλιών στο Βερολίνο.

Παράλληλα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεσολάβηση του Βερολίνου είχε φθάσει κοντά στη συμφωνία για έναρξη διαλόγου, κάτι που τελικώς απομακρύνεται ως ενδεχόμενο, λόγω της ενόχλησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν από τις σκληρές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.