Ελληνοτουρκικά: Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη, το αυστηρό μήνυμα της Αθήνας

Ελληνοτουρκικά: Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη, το αυστηρό μήνυμα της Αθήνας

Στενά παρακολουθεί η Αθήνα την κλιμάκωση των προκλήσεων από την τουρκική πλευρά, ενώ επίκειται την ερχόμενη εβδομάδα ο 64ος γύρος διερευνητικών συνομιλών Ελλάδας - Τουρκίας.

Η κυβέρνηση, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, διεμήνυσε χθες ότι πιστεύει στην αναγκαιότητα των διμερών επαφών, αλλά παρατηρεί την κλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας. «Όλα αξιολογούνται» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου στο χθεσινό briefing και πρόσθεσε ότι όλες οι τουρκικές προκλήσεις απαντώνται αμέσως.

Κλιμακώνοντας την αντίδρασή της, η Αθήνα προχώρησε χθες σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που απορρίπτει η ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες.

Το σήμα για τις συντονισμένες προκλήσεις της τουρκικής πλευράς έδωσε την Τετάρτη το μεσημέρι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγο αργότερα την σκυτάλη των προκλήσεων πήρε ο Τούρκος πρεσβευτής στο Όσλο, όταν πήρε τον λόγο επί μακρόν σε συζήτηση που οργάνωσε το νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, στην οποία ήταν προσκεκλημένος ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Η τοποθέτηση του Τούρκου πρέσβη προκάλεσε επί τόπου την αντίδραση του Νίκου Δένδια, ενώ το πρωί της Πέμπτης η ελληνική πλευρά προχώρησε και στο διάβημα διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και την διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η Ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες. 

Τονίστηκε ότι οι εν λόγω δηλώσεις δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς. 

Περαιτέρω τονίστηκε το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, την στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα. 

Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli,  στο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», «Γαλάζια Πατρίδα» και ούτω καθεξής.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις πρεσβείες μας στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς. 

Παρόμοια ενημέρωση θα γίνει και προς τις ηγεσίες των ανωτέρω Οργανισμών.

Πηγή: skai.gr