Ελλάς – Γαλλία (αμυντική) συμμαχία – Η γαλλική στρατιωτική παρουσία – Το μήνυμα Μακρόν 

Ελλάς – Γαλλία ισχυρή (αμυντική) συμμαχία. Ενισχύεται η αμυντική συνεργασία Αθήνας - Παρισιού, με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά και μόνιμη παρουσία γαλλικών πολεμικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο. Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν, o Γάλλος πρέσβης επανέλαβε τη θέση του Παρισιού για το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης, χαρακτηρίζοντας το «ψευτοσυμφωνία».

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθούν την Τετάρτη, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, με την τουρκική προκλητικότητα αλλά και την αγορά των υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra, να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναμένεται να εκπέμψει από το Ελιζέ ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας. 

«Είμαστε ξεκάθαροι. Θεωρούμε ότι είναι μια σαφής παραβίαση του δικαίου της θάλασσας. Αυτή η συμφωνία, η ψευτοσυμφωνία, μπορεί να ενεργοποιήσει διάφορες αμφισβητήσεις του δικαίου της θάλασσας εις βάρος Ελληνικών και Κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων» τόνισε από πλευράς του ο γάλλος πρέσβης στην Αθήνα  ο Πατρίκ Μεζονάβ.  

Στον Πειραιά βρίσκεται ήδη, το γαλλικό ελικοπτεροφόρο Dixmude που μεταφέρει πεζοναύτες και τεθωρακισμένα οχήματα για την πολυεθνική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος». Τα υπερσύγχρονα γαλλικά ελικόπτερα NH90 θα λάβουν μέρος στην άσκηση μαζί με ελληνικές και αμερικανικές δυνάμεις. 
 

Σημειώνεται ότι ήταν η Γαλλία που ζήτησε να συμμετάσχει στη διακλαδική άσκηση μαζί με Έλληνες και Αμερικανούς Πεζοναύτες, που για πρώτη φορά θα εκτελέσουν σενάρια αεραποβατικών ασκήσεων σε κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, προκαλώντας εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Το γαλλικό ελικοπτεροφόρο μαζί με το εμβληματικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και μία φρεγάτα FREMM, θα αποτελούν την γαλλική δύναμη που θα βρίσκεται τους επόμενους μήνες στην ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Άλλωστε, το τουρκικολιβυκό σύμφωνο θίγει και γαλλικά συμφέροντα. 

Ο Ερντογάν πάντως συνεχίζει τη στρατηγική συγκρότησης συμμαχιών και μετά την Τυνησία και τη Λιβύη, επισκέπτεται και την Αλγερία.

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Άγκυρας, και ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για την περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει έρευνες σε ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.  

«Θεωρώ ότι ο Ερντογάν, επειδή πάει με πολύ γρήγορο βηματισμό, αν στείλει πλοίο, αρχικώς πίστευα ότι θα το στείλει στο Καστελόριζο αλλά θεωρώ πλέον πολύ πιθανό να το στείλει και στην Κρήτη» δήλωσε δε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής διεθνούς δικαίου Άγγελος Συρίγος. 

Πηγή: skai.gr