Ελ Σαλβαδόρ: Έχει συλληφθεί το 2% του ενήλικου πληθυσμού στον «πόλεμο κατά των συμμοριών»

Οι Σαλβαδοριανοί κατά το 87,8% εγκρίνουν τον τρόπο που κυβερνά ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε τη Δευτέρα η εφημερίδα La Prensa Grafica

Οκτώ μήνες από τότε που ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε ανακοίνωσε «πόλεμο κατά των συμμοριών», εκτιμάται ότι το 2% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας - ή περίπου 100.000 άνθρωποι - βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής

Χθες το Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε ότι παρατείνεται -για ένατη φορά- η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο πρόεδρος του Κογκρέσου του Ελ Σαλβαδόρ, ο Ερνέστο Κάστρο, διευκρίνισε πως η παράταση θα ισχύσει «για περίοδο τριάντα ημερών από τη 18η Δεκεμβρίου».

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επικρίνουν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιτρέπει ιδίως να γίνονται συλλήψεις χωρίς εντάλματα. Κηρύχθηκε στα τέλη Μαρτίου, έπειτα από κύμα 87 φόνων που αποδόθηκε στις «μάρας», τις συμμορίες που σπέρνουν τον τρόμο στο Σαλβαδόρ και σε γειτονικές χώρες της κεντρικής Αμερικής.

Σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε, «οι εγκληματικές οργανώσεις και τα μέλη τους» παραμένουν «απειλή».

«Τα αποτελέσματα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι αναντίρρητα και τα έχουμε δει στο πεδίο. Με αυτή τη νέα παράταση, προστατεύουμε τη ζωή των Σαλβαδοριανών», τόνισε βουλευτής του κόμματος του προέδρου, του Nuevas Ideas («Νέες Ιδέες»), ο Ουάλτερ Αλεμάν.

Βουλεύτρια του κόμματος της αντιπολίτευσης Vamos, η Κλαούντια Ορτίς, έκρινε από την πλευρά της πως «η απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα της βίας και η υπεράσπισής τους έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από το να γεμίζουν οι φυλακές».

Μπουκέλε

Ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε

Ο γενικός εισαγγελέας Ροδόλφο Ντελγάδο ενημέρωσε τη Δευτέρα ότι 60.218 φερόμενοι ως «μαρέρος» —μέλη συμμοριών— έχουν συλληφθεί.

Πριν από την επιβολή της κατάστασης εξαίρεσης, στις φυλακές του Σαλβαδόρ βρίσκονταν ήδη 16.000 μέλη συμμοριών.

Τους τελευταίους εννέα μήνες, η αστυνομία και ο στρατός προχώρησαν στην κατάσχεση 1.980 πυροβόλων όπλων, 2.448 αυτοκινήτων, 14.230 κινητών τηλεφώνων και 1,4 εκατ. δολάρια σε είδη, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας.

Οι Σαλβαδοριανοί κατά το 87,8% εγκρίνουν τον τρόπο που κυβερνά ο πρόεδρος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε τη Δευτέρα η εφημερίδα La Prensa Grafica, η οποία υπογράμμισε πως η «κορύφωση της δημοτικότητας» του κ. Μπουκέλε οφείλεται στα μέτρα που έχει λάβει για να βελτιωθεί η ασφάλεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ