ΚΑΙΡΟΣ

Εκτός Αιρμπάς 1000 εργαζόμενοι

Η ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία Αιρμπάς πρόκειται ν` «αποχωρισθεί» περίπου 1000 συμβασιούχους της στη Γερμανία, ενώ σκοπεύει να καταφύγει σε μία σειρά μέτρων για να ανταπεξέλθει στην μείωση των δραστηριοτήτων στα εργοστάσιά της, έπειτα από τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στο αεροσκάφος Α 380, ανακοινώθηκε σήμερα από την εταιρεία. Η Αίρμπας Γερμανίας «δεν πρόκειται να ανανεώσει ορισμένα συμβόλαια με σύμβαση έργου. Αυτό το μέτρο αφορά περίπου 1000 συμβασιούχους», επί συνόλου 7.300 σε όλη τη χώρα, τονίζεται στο ανακοινωθέν της εταιρείας. Επίσης, πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή επτά μέτρα, που στοχεύουν στον ισοσκελισμό των επιβεβλημένων διακοπών στην παραγωγή, σε συσχετισμό με την καθυστέρηση της παράδοσης του γιγαντιαίου αεροσκάφους Α380, και θα εφαρμοσθεί στα επτά σημεία παραγωγής στη Γερμανία, στα οποία απασχολούνται συνολικά 22.000 άτομα, τονίζεται στο ανακοινωθέν.
Κατά συνέπεια, ενδέχεται να μειωθεί ο χρόνος της εβδομαδιαίας απασχόλησης έως και στις 28 ώρες, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, με σταθερή μισθοδοσία. Ο όμιλος εξετάζει επίσης τη μετάταξη εργαζομένων, τόσο στο εσωτερικό της εταιρείας, όσο και στη μητρική εταιρεία EADS, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις. Οι υπερωρίες δεν θα πληρώνονται, αλλά θα συνυπολογίζονται στα πλαίσια ενός σχεδίου για την εξοικονόμηση χρόνου εργασίας.
Η σειρά αυτών των μέτρων είναι καρπός της συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν τον Απρίλιο 2003 η διεύθυνση και οι αντιπρόσωποι των εργατικών ενώσεων, κι η οποία έως σήμερα ουδέποτε είχε εφαρμοσθεί καθ` ολοκληρίαν, εξηγεί στο ανακοινωθέν της η Αιρμπάς.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr