Εκτίμηση Ολμπράιτ για το Παλαιστινιακό

Η Μαντλίν Ολμπράιτ ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ όταν ο τότε πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον έκανε ειρηνευτικές προτάσεις που να βασίζονται στην ισραηλινή αποχώρηση σε μια γραμμή συνόρων ελαφρώς τροποποιημένη από τα σύνορα που είχε το Ισραήλ το 1967. Τότε ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών που ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν, λόγω αλλαγής ηγεσίας στο Ισραήλ το 2001.
Η κ. Ολμπράιτ δήλωσε ότι ο θάνατος του Γιάσερ Αραφάτ άλλαξε τελείως το σκηνικό και τις προοπτικές για τις ειρηνευτικές συνομιλίες που ξαναρχίζουν μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων. «Ελπίζω ότι η νέα παλαιστινιακή ηγεσία θα καταλαβαίνει τι της προσφέρεται. Ο Αραφάτ απέρριψε την καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ο κάθε Παλαιστίνιος», τόνισε η κ. Ολμπράιτ μιλώντας σε διάσκεψη με επιχειρηματίες που οργανώθηκε από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Κάιρο. «Το ζήτημα είναι πώς πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο και πώς πρέπει να τεθεί στο τραπέζι τάχιστα ώστε να δοθεί μια ενθάρρυνση στους Παλαιστίνιους», πρόσθεσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η κ. Ολμπράιτ έκρινε επίσης ότι ο πρόεδρος Μπους θα είναι πολύ πιο ενεργός όσον αφορά τη διπλωματία στη Μέση Ανατολή απ‹ ότι ήταν στην πρώτη θητεία του. «Το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση στην πρώτη τετραετία της δεν αναμίχθηκε πραγματικά πολύ στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, θα πρέπει να είναι ένα μάθημα που θα την ωθήσει να το κάνει τώρα πολύ έντονα. Και θεωρώ ότι μια από τις πρώτες προτεραιότητές της είναι να αναμιχθεί», κατέληξε η Μαντλίν Ολμπράιτ.
Πηγή: skai.gr