Έκθεση ΗΠΑ: Η Κίνα ηθελημένα προσπάθησε να αποκρύψει τη σοβαρότητα του κορωνοϊού

Η κινεζική κυβέρνηση απέκρυψε σκόπιμα τη σοβαρότητα του κορωνοϊού από τη διεθνή κοινότητα, ενώ συσσώρευε εισαγωγές και μείωσε τις εξαγωγές, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Η Κίνα πιθανότατα έκοψε τις εξαγωγές της σε ιατρικές προμήθειες πριν την ενημέρωσή της προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με τον μεταδιδόμενο ιό», αναφέρει η έκθεση σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το CNNi, η οποία πρόκειται για διοικητικό υπάλληλο με γνώση της έκθεσης. 

Η έκθεση, για την οποία μετέδωσε πρώτα το αμερικανικό δίκτυο ABC, έχει στη διάθεσή της δεδομένα από τις εξαγωγές και τις εισαγωγές που πραγματοποίησε η Κίνα από την αρχή της χρονιάς.

«Είναι σωστά τα στοιχεία σας», σχολίασε στο ABC ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ερωτηθείς αν η Κίνα επίτηδες αποθεματοποίησε ιατρικές προμήθειες στις αρχές Ιανουαρίου τη στιγμή που απέκρυπτε τη σοβαρότητα του ιού. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να εξασφαλίσει ότι ο κόσμος δεν θα μάθαινε εγκαίρως τι συνέβαινε».

Οι δηλώσεις Πομπέο έρχονται τη στιγμή που η διοίκηση Τραμπ σχεδιάσει την επιβολή μακροπρόθεσμων κυρώσεων προς την Κίνα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία και την αδυναμία της να συγκρατήσει τον ιό εντός των συνόρων της.
Οι επικρίσεις της κυβέρνησης Τραμπ προς την κινεζική αντιμετώπιση της κρίσης κλιμακώνονται τον τελευταίο διάστημα, καθώς η κριτική εντός των ΗΠΑ ότι ο Πρόεδρος και το επιτελείο του προσπάθησαν αρχικά να υποβαθμίσουν το πρόβλημα εντείνεται επίσης.

Σύμφωνα με την πηγή του CNNi, η έκθεση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας δείχνει ότι «στις επικοινωνίες της, η Κίνας ηθελημένα απέκρυπτε την εμπορική της δραστηριότητα, αρνούμενη δημοσίως ότι είχε επιβάλει απαγόρευση εξαγωγών στις μάσκες και σε άλλες ιατρικές προμήθειες».

Την Κυριακή, ο Πομπέο ανέφερε ότι κάποιες από τις προσπάθειες του ΚΚΚ ήταν αθέατες, κάποιες όμως ήταν δημόσιες, όπως ότι οι Κινέζοι δεν επέτρεψαν σε Αμερικανούς ιατρικούς εμπειρογνώμονες πρόσβαση στα εργαστήρια της Γουχάν, την πόλη όπου ξεκίνησε ο ιός.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι πολύ ξεκάθαρος, οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν και αυτό θα γίνει σε χρόνο που θα καθορίσουμε εμείς», είπε ο Πομπέο.

Τεράστιες «αποδείξεις» πως προέρχεται από εργαστήριο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε ότι υπάρχει «σημαντικός αριθμός αποδείξεων» πως ο νέος κορωνοϊός προέρχεται από εργαστήριο στην κινεζική πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της πανδημίας της νόσου Covid-19.

«Υπάρχουν τεράστιες αποδείξεις ότι από εκεί προήλθε» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει εάν πιστεύει πως ο ιός απελευθερώθηκε εσκεμμένα από το Πεκίνο.

«Η Κίνα είναι γνωστή για την ιστορία της να μολύνει τον κόσμο και να χρησιμοποιεί εργαστήρια που δεν τηρούν τους κανόνες», υποστήριξε.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας ενός ιού που προήλθε από κινεζικά εργαστήρια».

Επιπλέον, ο Μάικλ Πομπέο ανέφερε πως λυπάται για την έλλειψη συνεργασίας των κινεζικών αρχών, προκειμένου να ριχθεί φως στην προέλευση της πανδημίας.

«Συνεχίζουμε να εμποδίζουν την πρόσβαση στους Δυτικούς, σε καλύτερους γιατρούς» κατήγγειλε. «Πρέπει να μπορέσουμε να πάμε εκεί κάτω. Δεν έχουμε τα δείγματα ιού τα οποία χρειαζόμαστε».

Οι ισχυρισμοί ότι η πανδημία του κορωνοϊού προήλθε από εργαστήριο στην κινεζική επαρχιακή πρωτεύουσα Γουχάν είναι «κακόβουλοι» και «αβάσιμοι» και έρχονται σε αντίθεση με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν (WIV) και διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Βιολογικής Ασφάλειας, Γιουάν Ζιμίνγκ, στο πρακτορείο Reuters, προ ολίγων ημερών. 

Πηγή: CNN