Έκθεση για στροφή στο σχιστολιθικό αέριο διέταξε η βρετανική κυβέρνηση στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε εντολή να συνταχθεί μια έκθεση από ειδικούς για τη σκοπιμότητα αξιοποίησης του σχιστολιθικού αερίου στο υπέδαφος της χώρας, σε ένα ακόμα βήμα προς την αλλαγή της αρνητικής στάσης του Λονδίνου έναντι αυτής της αμφιλεγόμενης πηγής ενέργειας.

Όπως τονίστηκε, όλες οι πηγές προμήθειας ενέργειας θα πρέπει πλέον να μπουν στο τραπέζι μετά από τη μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, που έχουν αυξηθεί περαιτέρω μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Αν και εξακολουθεί να ισχύει ότι η εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου δεν είναι η λύση για τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα τιμολόγησης, είναι σωστό ως κυβέρνηση, δεδομένης της απρόκλητης εισβολής στην Ουκρανία από το καθεστώς Πούτιν, να κρατήσουμε όλες τις πιθανές μεθόδους παραγωγής ενέργειας στο τραπέζι», είπε ο Υπουργός Επιχειρήσεων Κουάσι Κουάρτενγκ.

Το Λονδίνο επέβαλε το 2019 μορατόριουμ στις εργασίες υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου υπό την πίεση αντιδράσεων από περιβαλλοντιστές και στο πλαίσιο της δέσμευσης για κατά συμψηφισμό μηδενική εκπομπή ρύπων έως το 2050.

Ωστόσο, το fracking αναμένεται να περιλαμβάνεται στις επιλογές της κυβέρνησης στη νέα στρατηγική για την ενέργεια που θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Σε αυτήν, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αναμένεται να υπάρχει και αναφορά σε πρόγραμμα κατασκευής νέων πυρηνικών αντιδραστήρων επί βρετανικού εδάφους.