Κλείσιμο

Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε την Παρασκευή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών για να συζητήσει για τη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σε μια βιντεοκλήση, οι υπουργοί συζήτησαν σχετικά με τη Ρωσία και «ευρύτερα ζητήματα ευρωπαϊκής ασφάλειας», σύμφωνα με ανακοίνωση. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, στο οποίο θα συμμετάσχουν Ρώσοι αξιωματούχοι, στις 12 Ιανουαρίου, μια συνάντηση που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τον περασμένο μήνα.

Οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να σχεδιάζει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη γείτονά της αφού συγκεντρώνει περισσότερα από 100.000 στρατεύματα στα σύνορα.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell βρίσκεται επί του παρόντος στην Ουκρανία για μια διήμερη επίσκεψη που περιλαμβάνει ένα ταξίδι στο ανατολικό μέτωπο, όπου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία πολεμούν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι δύο συναντήσεις του ΝΑΤΟ συνδέονται, δήλωσε αξιωματούχος της συμμαχίας. Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ της Παρασκευής «είναι μέρος του συνεχιζόμενου συντονισμού μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής συσσώρευσης της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία. Η συνάντηση είναι επίσης μια ευκαιρία να εξεταστεί η επερχόμενη αλληλουχία δεσμεύσεων με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις 12 Ιανουαρίου».

Η Μόσχα, ανήσυχη για τον εκ νέου εξοπλισμό της Ουκρανίας από τη Δύση, δήλωσε ότι θέλει νομικά εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ σχετικά με την ανάπτυξη όπλων και την ανατολική επέκτασή του.

Υπάρχουν μια σειρά από άλλες συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί μεταξύ των δυτικών δυνάμεων και της Ρωσίας για να προσπαθήσουν να εκτονώσουν τις εντάσεις.

Η Μόσχα θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με την Ουκρανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία την Πέμπτη υπό τη λεγόμενη μορφή της Νορμανδίας, μετέδωσε τη Δευτέρα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι θα έχουν επίσης συνομιλίες για την ασφάλεια τη Δευτέρα στη Γενεύη.

Στις 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας πριν από μια ευρύτερη συνεδρίαση στις 13 Ιανουαρίου στην οποία συμμετέχει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με έδρα τη Βιέννη, ο οποίος περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ καθώς και τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γεωργία και άλλα πρώην σοβιετικά κράτη.