Έξι Τούρκοι στρατιώτες νεκροί στα σύνορα με την Συρία μέσα σε 48 ώρες - Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας στην Άγκυρα

Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ, όπου η Άγκυρα πολεμά με Τούρκους Κούρδους αντάρτες, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Ο θάνατος αυτός ανεβάζει στους έξι τον αριθμό των Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη ζώνη αυτή από προχθές, Τρίτη.

Σύμφωνα με το τουρκικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο στρατιώτης σκοτώθηκε από μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους Δυτικούς συμμάχους της.

Το PKK, που διαθέτει βάσεις και στρατόπεδα εκπαίδευσης στην περιφέρεια του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν, πραγματοποιεί ένοπλη εξέγερση εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984. Η σύγκρουση έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων, ανάμεσά τους και πολλοί άμαχοι.

Η Άγκυρα έχει εξαπολύσει πολλές επιχειρήσεις στην Τουρκία, στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον Κούρδων ανταρτών που ανήκουν ή συνδέονται με το PKK. Η πιο πρόσφατη ξεκίνησε τον Απρίλιο στο βόρειο Ιράκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα την έναρξη προσεχώς μιας νέας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία που έχει στόχο να εξασφαλίσει στην Άγκυρα μια «ζώνη ασφαλείας» μήκους 30 χλμ. στα σύνορά της.

Σήμερα, εξάλλου, συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, στο οποίο αναμένεται να τεθεί το θέμα.

Πηγή: skai.gr