Εκρήξεις - Καμπούλ: Θα επηρεάσουν τις σχέσεις Η.Π.Α.- Ταλιμπάν; -Αυτός είναι ο βομβιστής του ISIS

Υπό την επήρεια του σοκ βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα από το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα, με εκατόμβη νεκρών και πάνω από 150 τραυματίες, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. 

Την ευθύνη της αιματοχυσίας ανέλαβε το αυτοαποκαλούμενο ''Ισλαμικό Κράτος''. Ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται και Αμερικανοί στρατιώτες, με τον Τζο Μπάιντεν, σε μια οργισμένη αντίδραση, να προαναγέλλει σκληρή στρατιωτική ''απάντηση'' στους τρομοκράτες του ISIS.

Στο παρακάτω βίντεο καταγράφεται η στιγμή της πρώτης επίθεσης αυτοκτονίας, στην πύλη Άμπει του αεροδρομίου της Καμπούλ. Η έκρηξη είναι τόσο ισχυρή που το ωστικό κύμα φτάνει χιλιόμετρα μακριά. Ο βομβιστής αυτοκτονίας σκορπά το θάνατο.

Πτώματα παντού. Νεκροί άνθρωποι, ο ένας πάνω στον άλλο, μέσα στα αίμα, είναι στοιβαγμένοι σε κανάλι αποχέτευσης, το σημείο μηδέν. Οι εικόνες προκαλούν φρίκη με ανθρώπους να ανασύρουν, ανάμεσα σε άψυχα κορμιά, τραυματίες. Οι επιζώντες κλαίνε απελπισμένοι, ανάμεσα στα πτώματα. Δυο γονείς μεταφέρουν το άψυχο σώμα ενός μικρού κοριτσιού... Κρέμεται από την αγκαλιά τους, ενώ η μητέρα του ακόμα του μιλά...Αιμόφυρτοι οι άνθρωποι, υποβασταζόμενοι, απομακρύνονται από το σημείο, με τα κεφάλια σκυμμένα, σε κατάσταση σοκ.. Μητέρες με μικρά παιδιά που κλαίνε, έχοντας ζήσει τον απόλυτο εφιάλτη.

Οι τραυματίες μεταφέρονται με φορτηγά στην Καμπούλ, ενώ μέχρι να φτάσουν τους παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στον δρόμο... Καπνός καλύπτει το αεροδρόμιο και λίγη ώρα αργότερα γίνεται και δεύτερη έκρηξη έξω από ξενοδοχείο Μπάρον, κοντά στο αεροδρόμιο. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 103, 13 εξ αυτών Αμερικανοί στρατιώτες και 28 Ταλιμπάν, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 150.

To Ισλαμικό κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με ανακοίνωση συνοδευόμενη από φωτογραφία του βομβιστή αυτοκτονίας, ζωσμένο με εκρηκτικά και κρατώντας όπλο, μπροστά στην σημαία του Ισλαμικού κράτους.

Πρόκειται για τον Αμπντούλ Ρεχμάν Αλ Λόγκαρι ο οποίος σύμφωνα με διεθνή μέσα μπόρεσε να περάσει από τις ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις και σχεδόν 5 μέτρα από αυτές πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που σκόρπισε τον θάνατο σε 103 ανθρώπους. 

Ιδιαιτέρως φορτισμένος συναισθηματικά, ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε ευθείες απειλές στους τρομοκράτες, οι οποίοι, όπως είπε, θα πληρώσουν... 

«Προς όσους πραγματοποίησαν αυτή την επίθεση, καθώς επίσης και στον οποιονδήποτε θέλει το κακό της Αμερικής, να ξέρουν αυτό: Δεν συγχωρούμε. Δεν ξεχνάμε. Θα σας κυνηγήσουμε και θα σας κάνουμε να πληρώσετε. Θα υπερασπιστώ τα συμφέροντα και τους ανθρώπους μας με κάθε μέτρο, κατά την προεδρία μου» είπε χαρακτηριστικά ενώ προανήγγειλε αντίποινα την στιγμή που εκείνος θα κρίνει.

«Δεν θα μας σταματήσουν οι τρομοκράτες, δεν θα τους αφήσω να σταματήσουν την αποστολή μας. Θα συνεχίσουμε την εκκένωση. Θα απαντήσουμε με δύναμη και ακρίβεια σε δικό μας χρόνο, στον τόπο που θα επιλέξουμε, την στιγμή που εμείς θα επιλέξουμε. Να τι πρέπει να γνωρίζετε: αυτοί οι τρομοκράτες του ISIS δεν θα κερδίσουν. Θα σώσουμε τους Αμερικανούς» σημείωσε ενδεικτικά.

Την ίδια ώρα και οι Ταλιμπάν καταδίκασαν μέσω του εκπροσώπου τους την επίθεση, επιρρίπτοντας ευθύνες στους Αμερικανούς.

Το Ισλαμικό Εμιράτο καταδικάζει κατηγορηματικά τις βομβιστικές επιθέσεις που στοχοθέτησαν πολίτες στο αεροδρόμιο. «Η έκρηξη έγινε σε μια ζώνη όπου οι αμερικανικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια. Μόλις επιλυθεί η κατάσταση του αεροδρομίου και όταν ξένες δυνάμεις φύγουν, δεν θα έχουμε πια τέτοιες επιθέσεις. Εξαιτίας της παρουσίας των ξένων δυνάμεων γίνονται τέτοιες επιθέσεις» αναφέρουν χαρακτηριστικά ενώ το πεντάγωνο προειδοποιεί για επερχόμενες νέες επιθέσεις...

«Πιστεύουμε ότι επιθυμούν να συνεχίσουν αυτές τις επιθέσεις και περιμένουμε να συνεχιστούν. Και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτές τις επιθέσεις» υπογράμμισε ο Διοικητής αμερικανικού σώματος στρατού, Στρ. Κένεθ Μακένζι.

Λίγες ώρες μετά τα χτυπήματα θανάτου στο αεροδρόμιο, πολίτες παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από αυτό, ευχόμενοι να καταφέρουν να φύγουν...

«Πιστέψτε με, πιστεύω πως ανά πάσα στιγμή μια έκρηξη μπορεί να συμβεί. Ο Θεός είναι μάρτυρας, όμως έχουμε πολλές δοκιμασίες στις ζωές μας, γι' αυτό και παίρνουμε το ρίσκο να έρθουμε εδώ, ξεπερνώντας τον φόβο» αναφέρει Αφγανός πολίτης.

Γερμανία , Ολλανδία, Καναδάς και Βέλγιο έχουν ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις εκκένωσης, με την Μεγάλη Βρετανία να αναμένεται να σταματήσει μέσα στις επόμενες ώρες. 

Πηγή: skai.gr