Εκπρόσωπος Ερντογάν: Δεν υποχωρούμε από τουρκο-λιβυκό μνημόνιο - Οι κινήσεις Ελλάδας

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξη του δηλώνει ότι είναι σημαντική η συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη, ενώ υποστηρίζει ότι η υφαλοκρηπίδα είναι δικαίωμα της χώρας τους γιατί έχουν πολύ μεγάλη ακτογραμμή και ότι δεν θα υποχωρήσουν  από την συμφωνία. 

«Έχουμε υπογράψει μια πολύ σημαντική συμφωνία υφαλοκρηπίδας με  την Λιβύη. Και αυτή η συμφωνία άλλαξε όλη την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι κύκλοι που προσπαθούσαν να φυλακίσουν την Τουρκία στην μεσογειακή ακτή της Αττάλειας ένιωσαν άβολα με αυτή την συμφωνία. Είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή προς την  Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως όταν κοιτάζετε την υφαλοκρηπίδα είναι νόμιμο για την Τουρκία να προβεί σε αυτά τα βήματα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στην περιοχή. Πρόκειται για εθνικό μας καθήκον . Φυσικά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιμπραχίμ Καλίν. 

Σε χάρτη παρουσιάζεται η θεωρία της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής ζώνης της Ελλάδας  που περιλαμβάνει το Καστελόριζο, φτάνει μέχρι τα Νότια σημεία όπου τέμνει με την Αίγυπτο και βλέπουμε τα σημεία όπου η Τουρκία υποστηρίζει ότι φτάνει η υφαλοκρηπίδα της και έχουν φτάσει τα γεωτρύπανά της. 

Η δήλωση του κ. Αναστασιάδη  ίσως να μην τυχαία. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως «εάν θεωρούμε ότι στρατιωτικά μπορούμε να δώσουμε λύση μέσα από στρατικοποίηση, αυτό θα είναι το τέλος του Κυπριακού Ελληνισμου».  Δεν το έχουμε ξανακούσει από τον κ. Αναστασιάδη αυτό. 

Σε άλλο χάρτη βλέπουμε την θεωρία της Τουρκίας, του Τζιχάτ Γιαϊτζί, για την Γαλάζια πατρίδα που φάινεται που είναι το τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

Τι προσπαθεί να κάνει η Ελλάδα

Η Ελλάδα προσπαθεί να τρυπήσει αυτό το μνημόνιο. Είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Αιγύπτου και μπορεί η μερική συμφωνία με την Αίγυπτο να είναι ένας «μικρός ποδηλατοδρόμος». Ενδεχομένως μπορεί να δούμε μια λωρίδα προς την Αίγυπτο ώστε να προσβάλει το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που επικρατήσει αυτό το σενάριο στο συγκεκριμένο σημείο θα υπάρχει πάγωμα των γεωτρήσεων. 

Πηγή: skai.gr