Κλείσιμο

“Έκπληξη” Μόσχας για τη δήλωση Χαφτάρ για λαϊκή εντολή διακυβέρνησης στη Λιβύη

Η Μόσχα “εξεπλάγη” από τη μονομερή αυτοανακήρυξη του διοικητή της Ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ ως κυβερνήτη της Λιβύης, δήλωσε την Τρίτη αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμά του τη Δευτέρα, ο στρατάρχης Χαφτάρ, ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε τη λαϊκή εντολή να κυβερνήσει τη χώρα.

"Αυτό αποτελεί έκπληξη. Υπάρχουν αποφάσεις της Συνόδου του Βερολίνου -και το πιο σημαντικό, το ψήφισμα 2510 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- το οποίο πρέπει πρωταρχικά να εφαρμοστεί από τους ίδιους τους Λίβυους με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ" ανέφερε ο διπλωμάτης στο ρωσικό πρακτορείο RIA, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. 

Η Μόσχα προτρέπει τα αντιμαχόμενα μέρη Χαφτάρ – Σάρατζ να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις. "Υποστηρίζουμε τη συνέχιση ενός περιεκτικού ενδολιβυκού διαλόγου στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας και δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση" δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι η ρωσική κυβέρνηση στηρίζει μεν τον λίβυο στρατάρχη, έχει ωστόσο αναπτύξει και στενές στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φαγέζ αλ Σάρατζ. 

Πηγή: skai.gr