Εκλογές στην Τουρκία: Ακραία ρητορική στο... παρά πέντε της κάλπης

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει και αυτή τη φορά να επικρατήσει και μάλιστα με διαφορά ώστε να εδραιώσει την ηγεμονική του θέση

Της Αθηνάς Παπακώστα

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι ζυγίζουν την τελική τους απόφαση ανάμεσα στους δύο υποψηφίους των προεδρικών εκλογών στη χώρα αυτή την Κυριακή.

Το προεκλογικό σκηνικό του δεύτερου γύρου ανέτειλε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξελίσσεται από αουτσάιντερ σε φαβορί για την εκλογική νίκη και μετεξελίχθηκε με τον προεδρικό του αντίπαλο, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να μετατρέπεται από «Γκάντι-Κεμάλ» σε «Ερντογάν-Κεμάλ».

Δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος ώστε οι δύο προεδρικοί «μονομάχοι» να παίξουν τα... προεκλογικά ρέστα τους. Η ατμόσφαιρα πριν τις δεύτερες κάλπες στην Τουρκία είναι ήδη πέρα για πέρα τοξική με την εθνικιστική στροφή στην τουρκική πολιτική ζωή να είναι εμφανής. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει και αυτή τη φορά να επικρατήσει και μάλιστα με διαφορά ώστε να εδραιώσει την ηγεμονική του θέση για τον «αιώνα της Τουρκίας» που ξεκινά φέτος, σύμφωνα με τον ίδιο, όσο η χώρα συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους.  

Πιστός στο αφήγημα που έχει χτίσει εδώ και δύο δεκαετίες ο Τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να «παίζει» με το συναίσθημα των μαζών εκτοξεύοντας δοκιμαστικά τον εγχώριας παραγωγής βαλλιστικό πύραυλο Tayfun, μιλώντας ξανά και ξανά για «απελευθέρωση της Αγίας Σοφίας» όντας, ταυτόχρονα, υπερήφανος για το γεγονός ότι «μόνος ξερίζωσε την τρομοκρατία».

Στο πλευρό του σταθερά παραμένει ο «Γκρίζος Λύκος» Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του κόμματος Εθνικιστική Δράση, αλλά και το ακραίο ισλαμικό Huda Par. Στην τελική ευθεία όμως μέχρι τη δεύτερη κάλπη σύμμαχός του γίνεται και ο εθνικιστικής  Σινάν Ογάν που ως προεδρικός υποψήφιος του πρώτου γύρου έλαβε το 5,2% των ψήφων και τώρα καλεί τους ψηφοφόρους του να κινηθούν μαζικά υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν.  

Το τελευταίο παραπάνω παράδειγμα του Τούρκου προέδρου επιλέγει να αντιγράψει και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος πείθει τον επίσης εθνικιστή Ουμίτ Οζντάγ του Κόμματος Νίκη να τον στηρίξει. Την ίδια στιγμή και ενόσω κινδυνεύει να χάσει τους Κούρδους ψηφοφόρους δεν σταματά να υπόσχεται την «εδώ και τώρα απέλαση» όλων των προσφύγων καθώς όπως υπογραμμίζει η Τουρκία δεν είναι «αποθήκη» κλείνοντας με αυτή τη ρητορική το μάτι και στους εθνικιστές  ψηφοφόρους του Ογάν.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος βγάζει ξανά και ξανά από την προεκλογική του φαρέτρα νέες κατηγορίες κατά του προεδρικού του αντιπάλου επιμένοντας ότι ο υποψήφιος της εξακομματικής αντιπολίτευσης συνεργάζεται με τρομοκράτες.

«Αυτοί της αντιπολίτευσης παίρνουν οδηγίες από τους τρομοκράτες που είναι στο όρος Καντίλ» τονίζει σχετικά για να συμπληρώσει ότι εκείνος συνομιλεί με τον... Θεό και παίρνει οδηγίες από τον λαό.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση τρέχει την προεκλογική κόντρα στα δικαστήρια με το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να καταθέτει αγωγή με την οποία ζητεί ένα εκατομμύριο τουρκικές λίρες για την προβολή, σε προηγούμενες προεκλογικές συγκεντρώσεις, παραπλανητικού βίντεο  στο οποίο ο Κιλιτσντάρογλου φέρεται να συνεργάζεται με στελέχη του ΡΚΚ.

Σε αυτό το βίντεο η εικόνα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι εμβόλιμη και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν παραδέχεται ότι είναι προϊόν μοντάζ. Ωστόσο, για εκείνον «αυτό δεν έχει σημασία» αφού όπως τόνισε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι TRT  «τα μέλη του ΡΚΚ υποστηρίζουν την αντιπολίτευση».

«Ένα κράτος δεν μπορεί να εξαρτάται από το τι λένε τα χείλη ενός ανθρώπου. Σε ένα κράτος υπάρχουν οι εκτελεστικές και δικαστικές εξουσίες που ελέγχουν τη λειτουργία του», επιμένει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος όμως έρχεται, πλέον, δεύτερος στις δημοσκοπήσεις.

Απομένουν δύο ημέρες μέχρι οι κάλπες να ανοίξουν στην Τουρκία. Ο εθνικισμός νίκησε ήδη στις 14 Μαΐου και αυτό αποτυπώνεται στη νέα Βουλή της χώρας. Άγνωστο παραμένει προς το παρόν το αποτέλεσμα της αναμέτρησης αυτής της Κυριακής και μένει να φανεί για ποιον υποψήφιο από τους δύο οι εθνικιστικές κορώνες θα αποδώσουν περισσότερους καρπούς.   

Πηγή: skai.gr