Οι πρωταγωνιστές των εκλογών στην Ισπανία

Σε πρόωρες εκλογές η χώρα - Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, διεκδικεί την επανεκλογή του, αλλά όλες οι δημοσκοπήσεις είναι εναντίον του

Της Αθηνάς Παπακώστα

Αυτή την Κυριακή στην Ισπανία το πολιτικό θερμόμετρο θα χτυπήσει κόκκινο. Η χώρα οδηγείται σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές τους.

Πέδρο Σάντσεθ

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, διεκδικεί την επανεκλογή του. Είναι επικεφαλής του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE). Ανήλθε στην εξουσία τον Ιούνιο 2018 όταν έγινε ο πρώτος, ο οποίος κατάφερε να ανατρέψει εν ενεργεία πρωθυπουργό μετά από πρόταση μομφής που κατέθεσε εναντίον του. Από τον Ιανουάριο του 2020 κυβερνά την Ισπανία με τη ριζοσπαστική αριστερά των Podemos. Είναι η πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού από τα τέλη του '70 όταν και αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στην Ισπανία.

Η θητεία του σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και την ύφεση στην οποία είχε εισέλθει η ισπανική οικονομία. Όταν δε η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022, η οικονομική κατάσταση στη χώρα επιδεινώθηκε περαιτέρω.

Σήμερα έχει όλες τις δημοσκοπήσεις εναντίον του.

Έχουν προηγηθεί οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις οποίες το κόμμα του Σάντσεθ αλλά και ο κυβερνητικός του εταίρος, Podemos, υπέστησαν βαριά ήττα. Τώρα, ο 51 ετών Σάντσεθ τα παίζει όλα για όλα σαρώνοντας τη χώρα με προεκλογικές συγκεντρώσεις και παραχωρώντας πολλές τηλεοπτικές συνεντεύξεις.

Του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό «όμορφος». Γνωρίζει άριστα αγγλικά– εν αντιθέσει με τους προκατόχους του – και ξεχωρίζει για τις προοδευτικές του κινήσεις που τον έφεραν σε ένα υπουργικό όπου οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες. Με τη νομοθετική του πρωτοβουλία για «Νόμος για τη Δημοκρατική Μνήμη» απέδωσε αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη στα θύματα του Φράνκο ενώ, υποστήριξε την άδεια εμμήνου ρύσεως και το δικαίωμα στην άμβλωση στις νεαρές γυναίκες άνω των 16 ετών καταργώντας την προϋπόθεση γονικής συναίνεσης για τις ανήλικες.

Ο ίδιος είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

Αλμπέρτο Νούνιεθ Φέιχο

Μοιάζει αρκετά με τραπεζίτη αλλά δεν είναι. Τηρεί χαμηλούς τόνους και όπως εξηγεί «αυτό που για κάποιους είναι βαρετό, για την πλειοψηφία των πολιτών είναι ποιότητες που θα έπρεπε να έχει ένας πρωθυπουργός».

Είναι επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (PP) από τον Απρίλιο του 2022 ενώ, στο παρελθόν υπήρξε δημόσιος υπάλληλος ο οποίος πολιτεύθηκε στη Γαλικία, στα βορειοδυτικά της Ισπανίας – από την οποία και κατάγεται – κερδίζοντας τέσσερις, συνεχόμενες, θητείες.

Εν όψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φέιχο, τερματίζει πρώτος στις δημοσκοπήσεις αλλά χωρίς αυτοδυναμία.

Λίγο πριν τις κάλπες δέχεται κριτική για την απουσία του από το τηλεοπτικό debate στο οποίο συμμετείχαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι Σάντσεθ, Αμπασκάλ και Ντίαζ ενώ, αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τον επικεφαλής του ακροδεξιού VOX.

Την ίδια ώρα, επικριτές του επαναφέρουν στο προσκήνιο φωτογραφίες του Φέιχο με τον ναρκέμπορο Μαρσιάλ Ντοράδο με τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος να απαντά ότι τότε δεν υπήρχε η Google και δεν γνώριζε με τον Σάντσεθ να του απαντά πως λέει ψέματα.

Μαζί με την σύντροφό του έχουν ένα παιδί.

Σαντιάγο Αμπασκάλ

Ιδρυτής και επικεφαλής του κόμματος VOX από το 2014, ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, στα 47 του τού αρέσει ακόμη να συστήνεται ως αντισυστημικός με αποστολή του να σώσει την ψυχή της Ισπανίας.

Καθώς στην Ισπανία, τα περισσότερα κόμματα ασπάζονται την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, εκείνος υπερασπίζεται το καθεστώς Φράνκο. Καθώς τα υπόλοιπα κόμματα τάσσονται κατά της έμφυλης βίας, εκείνος και το δικό του κόμμα τάσσονται κατά της νομοθεσίας εναντίον της και, φυσικά, κατά του φεμινισμού. Καθώς η χώρα του γυρίζει την πλάτη στις ταυρομαχίες, εκείνος και το κόμμα του τις υπερασπίζονται.

Στην Ευρώπη έχει φίλους. Στις Βρυξέλλες, όχι. Διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπαν, Φιντες, με τον «Εθνικό Συναγερμό» της Μαριν Λεπέν και με το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» της νυν ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι η οποία μάλιστα φιλοξενείται και σε προεκλογικό βίντεο του VOX να επαναβεβαιώνει την «ισχυρή φιλία» που τους συνδέει.

Το 2019 το VOX είχε αναδειχθεί τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη της Ισπανίας με ποσοστό 15,1%. Σήμερα, επιδιώκει σε μία κυβερνητική  συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα. Για να πετύχει όμως τη σημαντικότερη αυτή νίκη στην κομματική του ιστορία, το VOX, θα πρέπει την Κυριακή να κόψει το εκλογικό νήμα τρίτο.

Ο Σαντιάγο Αμπασκάλ έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει τέσσερα παιδιά.

Γιολάντα Ντίαζ

Η Γιολάντα Ντίαζ είναι η μοναδική γυναίκα υποψήφια και φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Είναι 52 ετών και κατάγεται από μία μικρή πόλη στη Γαλικία, την Φένε.

Ηγείται ενός συνασπισμού 15 κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς υπό το όνομα Sumar και στην ομπρέλα του οποίου έχουν εισέλθει και οι Podemos από τους οποίους η Ντίαζ «κατάγεται» κομματικά.

Σήμερα είναι αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας και υπουργός Εργασίας της χώρας. Αποτελεί δε μία από τις πιο δημοφιλείς πολιτικούς στην Ισπανία. Είναι εκείνη που απαγόρευσε τις απολύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εκείνη η οποία διαπραγματεύθηκε και πέτυχε αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Προεκλογικά επικεντρώνεται στη φορολόγηση των πλουσίων αλλά και σε μία τολμηρή ιδέα η οποία αφορά ένα σχέδιο με σκοπό τη χορήγηση, από την πλευρά του κράτους, του ποσού των 20.000 ευρώ στους νέους 18 ετών για σπουδές ή τη δημιουργία μίας επιχείρησης. Σκοπός είναι να εγγυηθεί την ισότητα ευκαιριών, ανεξάρτητα από το οικονομικό και οικογενειακό υπόβαθρο κάθε νέου. Το σχέδιο κοστίζει 10 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία θα αντληθούν από τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων.

Στόχος της είναι να τερματίσει στη θέση του τρίτου κόμματος την Κυριακή ώστε να καταφέρει να σχηματίσει ο Πέδρο Σάντσεθ νέα κυβέρνηση συνασπισμού με το Sumar κυβερνητικό εταίρο. Μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν λίγο πίσω από τον Σαντιάγο Αμπασκάλ.

Η Ντίαζ είναι παντρεμένη και ένα παιδί

Πηγή: skai.gr