Εκλογές στον Καναδά: Μετά τον Μπαράκ Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς διάλεξαν με ποιον είναι

Μετά τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δύο ακόμη μορφές των Δημοκρατικών, η πρώην υποψήφια για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον και ο πρώην διεκδικητής του χρίσματος του κόμματος ώστε να είναι ο υποψήφιός του για την προεδρία Μπέρνι Σάντερς, εξέφρασαν χθες Παρασκευή την υποστήριξή τους στους ηγέτες δυο διαφορετικών καναδικών πολιτικών κομμάτων, τρεις ημέρες προτού διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στον βόρειο γείτονα των ΗΠΑ.

«Είδα τον φίλο μου Τζάστιν Τριντό να αποδεικνύει τον ηγετικό του ρόλο στον αγώνα για να προσφερθούν προσιτές υπηρεσίες βρεφονηπιακής φροντίδας, να προστατευθούν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, να αναληφθεί φιλόδοξη δράση για το κλίμα», ανέφερε μέσω Twitter η άλλοτε πρώτη κυρία και υποψήφια για την προεδρία, η οποία υπέστη οδυνηρή ήττα από τον Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Ο προοδευτικός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς από την πλευρά του εξέφρασε την υποστήριξή του στο Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (ΝΔΚ) και τον ηγέτη του Τζάγκμιτ Σινγκ.

Ο βετεράνος της αμερικανικής αριστεράς εξήρε έναν «ηγέτη που έχει το σθένος να κάνει τους πλούσιους να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιο που τους αναλογεί ώστε οι πάντες να μπορούν να έχουν τα φάρμακα που χρειάζονται».

Οι τοποθετήσεις της κυρίας Κλίντον και του κ. Σάντερς διαδέχονται αυτή του πρώην προέδρου Ομπάμα, ο οποίος στηρίζει τον «φίλο» του Τζάστιν Τριντό, όπως και στις εκλογές του 2019.

«Ο Τζάστιν υπήρξε αποτελεσματικός ηγέτης και ισχυρή φωνή υπέρ των δημοκρατικών αξιών και είμαι υπερήφανος για το έργο που φέραμε σε πέρας μαζί», ανέφερε ο πρώην αρχηγός του κράτους.

Το Φιλελεύθερο και το Συντηρητικό Κόμμα, οι δύο μεγάλες παρατάξεις στην καναδική πολιτική αρένα, φέρονται σχεδόν να ισοψηφούν στις προθέσεις ψήφου (στο 32%), ενώ το ΝΔΚ ακολουθεί με το 20%.

Προκηρύσσοντας αυτές τις πρόωρες εκλογές, ο Τζάστιν Τριντό επιδίωκε να ανακτήσει στη Βουλή των Κοινοτήτων την πλειοψηφία που είχε απολέσει πριν από σχεδόν δυο χρόνια. Αλλά το στοίχημα αυτό ενέχει τεράστιο ρίσκο — δεν αποκλείεται ακόμη και το να εκθρονιστεί από το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ