Κλείσιμο

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Λεπτό προς λεπτό η «μάχη» Τραμπ - Μπάιντεν

Μάχη στήθος με στήθος εξακολουθούν να δίνουν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν σε κρίσιμες πολιτείες και μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον νικητή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Οι κάλπες κλείνουν στις 6 το πρωί (ώρα Ελλάδας) στη Δύση (Καλιφόρνια, Όρεγκον, Ουάσινγκτον και Χαβάη) με τις εν λόγω πολιτείες ναι είναι πιθανό πως θα δώσουν το τελικό αποτέλεσμα. Να σημειωθεί πως η Καλιφόρνια δίνει 55 εκλέκτορες και κρίνεται σημαντικό μέγεθος. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ προβλέπεται να κερδίσει το Άϊνταχο, τη Νεμπράσκα και τη Γιούτα (το Associated Press μεταδίδει πως ο Τραμπ κέρδισε την πολιτεία της Γιούτα και τους 6 έκλεκτορες), ενώ ο αντίπαλός του,Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να βγει νικητής σε Καλιφόρνια, Όρεγκον, Ουάσινγκτον και Αριζόνα.

Τα οριστικά αποτελέσματα για την πολιτεία Μϊσιγκαν πιθανόν να μην ανακοινωθούν πριν το βράδυ της Τετάρτης.

Οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατέγραψαν τις πρώτες νίκες και τις πρώτες ήττες στις δυτικές πολιτείες.  Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως κερδίζει τη μάχη της Φλόριντα ενώ και η εφημερίδα New York Times έγραψε νωρίτερα πως ο Τραμπ έχει 95% πιθανότητες να κερδίσει τη πολιτεία. Σύμφωνα με τους NYT, με καταμετρημένο το 93% των ψήφων ο Τραμπ προηγείται με 51,2% έναντι 47,7% του Μπάιντεν, χωρίς να υπάρχει ακόμη ασφαλής πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος.

Φαίνεται πως ο Τζο Μπάιντεν αυτή τη στιγμή (ώρα Ελλάδας 05:00πμ) κερδίζει το Κολοράντο και τη Ν. Καρολίνα ενώ προηγείται σε Πενσυλβάνια και Νιού Χαμσάιαρ και «κλείδωσε» τη νίκη στη Νέα Υόρκη. Ο πρόεδρος των Δημοκρατικών προβλέπεται να κερδίσει και το Νιου Χάμσαϊρ.

Μάχη στήθος με στήθος σε Τέξας και Οχάιο. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προβλέπεται να επικρατήσει στο Κάνσας, ενώ αυτή την ώρα (05:14πμ ώρα Ελλάδας) προηγείται στο Οχάιο (Fox News, Bloomberg) και στη Β. Καρολίνα με μικρή διαφορά. Μάχη γίνεται στην Αριζόνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ αυτή την ώρα κερδίζει σε Φλόριντα, Μισιγκαν, Τζορτζια και Βιρτζίνια αλλά δεν του αρκούν αν ο Μπάιντεν καταφέρει και νικήσει σε Οχάιο και Τέξας.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν προβλέπεται να κερδίσει το Κολοράντο ενώ ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προβλέπεται να κερδίσει τη Λουιζιάνα, τη Βόρεια και τη Νότια Ντακότα και το Γουαϊόμινγκ, ενώ ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει τις πολιτείες της Νέας Υόρκης και Νέου Μεξικού.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σε Μασαχουσέτη, Μέριλαντ, Ντελαγουέρ, Κολούμπια, Κονέκτικαντ και Ουάσινγκτον φαίνεται να επικρατεί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών. Αντίθετα την Οκλαχομα την κέρδισε οριστικά ο Τραμπ.

Το CNN προέβλεψε νίκη του Τραμπ στο Τενεσί, κάτι που σημαίνει ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κερδίσει 11 εκλέκτορες.

Την πολιτεία του Κεντάκι η οποία δίνει 8 εκλέκτορες κατακτά με βάση τα στοιχεία των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης αλλά και το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Edison Research, ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο απερχόμενος πρόεδρος με βάση το ίδιο ινστιτούτο κατακτά και την πολιτεία της Ιντιάνα η οποία δίνει άλλους 11 εκλέκτορες 

Απο την πλευρά του ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν προβλέπεται να κερδίσει στις πολιτείες της Βιρτζίνια με 13 εκλέκτορες και το Βερμόντ που του δίνει 3 εκλέκτορες, σύμφωνα με το Fox News.  

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικρατήσει στην πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια με τους 5 εκλέκτορες, σύμφωνα με το Fox News.

Λίγο πριν τις 03:00 ώρα Ελλάδας ο Μπάιντεν συγκέντρωνε 16 εκλέκτορες έχοντας επικρατήσει οριστικά στις πολιτείες του Βέρμοντ και της Βιρτζίνια. Ο Τραμπ αντίστοιχα κατείχε 13 εκλέκτορες έχοντας επικρατήσει οριστικά στις πολιτείες του Κεντάκι και της Δυτικής Βιρτζίνια. Υπέρ του Τραμπ ψήφισε και η Νότια Καρολίνα προσφέροντας στον απερχόμενο πρόεδρο άλλους 9 εκλέκτορες και ανεβάζοντας τον αριθμό των εκλεκτόρων του σε 22 συνολικά.

Στις 03:00 ώρα Ελλάδας προστέθηκαν αρκετές ακόμη πολιτείες στο συνολικό αριθμό των πολιτειών όπου οι ψηφοφόροι επέλεξαν τον εκλεκτό τους για προέδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Για τον Τζο Μπάιντεν ψήφισαν οι πολιτείες της Μασαχουσέτης με 11 εκλέκτορες, του Κονέκτικατ με 7 εκλέκτορες, το Νιου Τζέρσι με 14 εκλέκτορες, το Μέριλαντ με 3 εκλέκτορες,το Ντελαγουέρ με 3 εκλέκτορες, και το Ιλινόις με 20 εκλέκτορες.

Για τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ψήφισαν οι πολιτείες της Οκλαχόμα με 7 εκλέκτορες, του Μισισιπί με 6 εκλέκτορες,της Αλαμπάμα με 9 εκλέκτορες, του Τενεσί με 11 εκλέκτορες.   

Μέχρι αυτή την ώρα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται με 205 εκλέκτορες έναντι 136 του Ρεπουμπλικάνου προέδρου

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ, επανεκλέγεται στο σώμα, βάσει των ως τώρα αποτελέσματα στο Κεντάκι, επικρατώντας της Δημοκρατικής αντιπάλου του Έιμι Μακγκράθ, προβλέπει το Fox News.

Για να εκλεγεί κάποιος από τους δύο υποψηφίους πρόεδρος, χρειάζεται να εξασφαλίσει 270 εκλέκτορες.