Κλείσιμο

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Μαύρη επέτειος για την αμερικανική δημοκρατία-Το μήνυμα Μπάιντεν

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την εισβολή σοκ χιλιάδων ακραίων οπαδών του Ντοναλντ Τράμπ στο Καπιτώλιο, ένα γεγονός που λάβωσε βαθιά τους αμερικανικούς θεσμούς και τη δημοκρατία. Αναφερόμενος σήμερα στα γεγονότα, ο πρόεδρος Μπάιντεν επιτέθηκε στον προκάτοχό του λέγοντας ότι συνιστά μια συνεχή απειλή για την αμερικανική δημοκρατία.

Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2021. Το Καπιτώλιο αλώνεται από αλαφιασμένους και οπλισμένους υποστηρικτές  του Ντόναλντ Τραμπ.

Τα θεμέλια της σύγχρονης αμερικανικής δημοκρατίας κλωνίζονται την ώρα που το Σώμα επικυρώνει την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν.  

Ο ηττημένος πρόεδρος που επί σειρά ημερών ενθάρρυνε τους οπαδούς του να είναι άγριοι κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας εκείνη την ημέρα, παρακολουθεί την εισβολή από λίγα μέτρα μακριά και για αρκετή ώρα σε εύθυμη διάθεση.

Μέσα στο Καπιτώλιο εκτυλίσσονται σκηνές απόλυτου χάους.

Οι γερουσιαστές τρέχουν να κρυφτούν για να προστατευτούν από το πλήθος φανατικών οπαδών, συνομωσιολόγων και ακροδεξιών που ήρθε αποφασισμένο να διαλύσει τα πάντα πιστεύοντας ότι με νοθεία κέρδισε τις εκλογές ο Τζο Μπάιντεν 

Οπλισμένοι πράκτορες φρουρούν τις πόρτες. 

Για ώρες η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Υπό την πίεση των γεγονότων, ο Τραμπ προτρέπει τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν.

Τελικά, το κτίριο του Καπιτωλίου εκκενώνεται από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. 

Η αμερικανική κοινωνία, ολόκληρος ο πλανήτης, βρίσκεται σε σοκ. Για μια σκοτεινή μέρα στην ιστορία κάνει λόγο ο Τζο Μπάιντεν. 

Τέσσερις υποστηρικτές του Τραμπ και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν και 140 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ένα χρόνο μετά οι ταραχοποιοί που πρωταγωνίστησαν αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, ενώ κάποιοι έχουν ήδη καταδικαστεί.

Ο περιβόητος σαμάνος της QAnon, καταδικάστηκε σε 41 μήνες φυλάκιση για τη συμμετοχή του στην κατάληψη του δημόσιου κτιρίου στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Κι ενώ κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια αν το τραύμα στη δημοκρατία έχει επουλωθεί τα ευρήματα δυο δημοσκοπήσεων προκαλούν προβληματισμό αφού δείχνουν ότι το 1/3 των Αμερικανών δικαιολογεί τη χρήση βίας εναντίον την κυβέρνησης προκειμένου καποιος να υπερασπιστεί  το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης. 

Αυστηρό μήνυμα Μπάιντεν 

Στο μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν από το Καπιτώλιο σε ομιλία του, η οποία χαρακτηρίζεται ως μια προειδοποίηση για το πόσο ευάλωτη είναι η αμερικανική δημοκρατία, αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ και τον κατηγόρησε ότι με τη στάση του έβαλε το μαχαίρι στον λαιμό της. 

Αντίστοιχα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ ανέφερε ότι αντιμετωπίζουμε σοβαρό κίνδυνο εμφύλιας σύγκρουσης και απώλειας της δημοκρατίας. 

Από την πλευρά του, ο Τραμπ επιτέθηκε στον Μπάιντεν, τον κατηγόρησε για πολιτικό θέατρο, ότι χρησιμοποιεί το όνομά του για να διχάσει περαιτέρω την Αμερική, ενώ πυρά εξαπέλυσε πυρά και κατά τη δικαιοσύνης. 

Πηγή: skai.gr