ΚΑΙΡΟΣ

Είστε το μέλλον της Αφρικής

Μια νέα διαφημιστική εκστρατεία από την ισπανική κυβέρνηση ξεκίνησε να προβάλλεται στην σενεγαλέζικη τηλεόραση με σκοπό να αποθαρρύνει την λαθρομετανάστευση.

Δεκάδες χιλιάδες Αφρικανοί, πολλοί από αυτούς Σενεγαλέζοι, ριψοκινδυνεύουν κάθε χρόνο την ζωή τους, μέσα σε πλοιάρια, γνωστά και ως \καγιούκος\, με την ελπίδα να βρουν μια δουλειά και μια νέα καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Πολλοί από αυτούς χάνουν την ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην γη της επαγγελίας, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα Κανάρια νησιά.

Το ταξίδι από την Σενεγάλη υπολογίζεται ότι διαρκεί δώδεκα ολόκληρες μέρες. Μόνο το 2006 οι νεκροί από αυτά τα ταξίδια θανάτου υπολογίζονται σε περίπου 6,000. Οι πνιγμοί, η πείνα και η δίψα, αποτελούν τις κυριότερες αιτίες θανάτου. Ο ακριβής αριθμός τους πάντως δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί.

Πριν από λίγες μέρες δέκα άνθρωποι είχαν πνιγεί όταν το πλοιάριό τους προσέκρουσε σε βράχο έφω από το Γκραν Κανάρια, ένα από τα νησιά του συμπλέγματος των Καναρίων.
Άλλοι 50 έχασαν την ζωή τους τον Ιούλιο όταν το «καγιούκο» που τους μετέφερε αναποδογύρισε.

Η ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί μέσω της τηλεόρασης να στείλει το ξεκάθαρό μύνημα στους Αφρικανούς, ότι η παράνομη μετανάστευση βάζει σε κίνδυνο την ζωή και αποδεικνύεται άσκοπη.

«Είστε το μέλλον της Αφρικής» είναι το μύνημα με το οποίο κλείνει το διαφημιστικό σποτ, στο οποίο προβάλλονται εικόνες ενός νεκρού άντρα που κείτεται στους βράχους και άλλων να θρηνούν.

Μια μπάλα ποδοσφαίρου χάνεται μελαγχολικά στα κύματα, ενώ στην συνέχεια προβάλλεται μια τραγική μαρτυρία από έναν πατέρα του οποίου ο γιος πέθανε σε ένα από τα σκάφη που τον μετέφεραν...

Σε ένα άλλο σποτ μία μάνα εμφανίζεται να λέει «ο γιός μου έφυγε πριν από 8 μήνες. Από τότε δεν έχουμε κανένα νέο του...»

Στην διαφημιστική καμπάνια, που η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προβάλλει και σε άλλες αφρικανικές χώρες εμφανίζεται και ο θρύλος της αφρικανικής μουσικής Γιουσού Ν’Ντουρ απευθύνοντας μια δραματική έκκληση στους νεαρούς Σενεγαλέζους να μένουν στην χώρα: \Ξέρετε πως τελειώνει πάντα αυτή η ιστορία Χιλιάδες οικογένειες καταστρέφονται Είμαι ο Γιουσού N\'Ντουρ Μην βάζετε την ζωή σας σε κίνδυνο Είστε το μέλλον της Αφρικής\.

Η Ισπανία λόγω εγγύτητας με την αφρικανική ήπειρο αντιμετωπίζει ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα λαθρομετανάστευσης στην Ευρώπη.

Παρά τις συμφωνίες συνεργασίας και επαναπατρισμού που έχει υπογράψει με πολλές από τις χώρες της δυτικής Αφρικής, η κατάσταση παραμένει δραματική.

Μόνο το πρώτο οχτάμηνο του 2007 έχουν καταγραφεί 31.678 μετανάστες που έχουν φτάσει στα Κανάρια Νησιά, αντί μόλις 4.767 το 2005.

Μαζί με τις δύο ισπανικές πόλεις στο Μαρόκο, Θέουτα και Μελίγια, τα Κανάρια αποτελούν το μόνιμο «διάδρομο» των Αφρικανών μεταναστών προς την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η νέα διαφημιστική εκστρατεία θα καταφέρει να πείσει τους νεαρούς Αφρικανούς να παραμένουν στις πατρίδες τους.Πηγή: Πηγή: BBC, (επιμέλεια, Άρης Καπαράκης0