Εισήγηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ για κυρώσεις σε Τουρκία για Συρία – Κυπριακή ΑΟΖ

Ομόθυμη καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και στην τουρκική επέμβαση στην βορειοανατολική Συρία.

Στα συμπεράσματα της συνόδου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, οι υπουργοί εισηγούνται κυρώσεις σε όσους μετέχουν σε παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και δεσμεύονται για αναστολή των εξαγωγών όπλων στην Άγκυρα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απολύτως ενωμένη», έγραψε στο Twitter η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, ανακοινώνοντας τη συμφωνία που υπήρξε μεταξύ των κρατών - μελών για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία και για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ για τις παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας

Η σύνοδος επαναβεβαίωσε την πλήρη αλληλεγγύη του Συμβουλίου της ΕΕ προς την Κύπρο, «όσον αφορά το σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

The @EUCouncil adopted conclusions on #Turkey's illegal drilling activities in the #EastMed.
➡ The Council reaffirms its full solidarity with Cyprus

Read the conclusions 👇

Καταδίκη της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία

Ομόθυμη είναι η ευρωπαϊκή καταδίκη τις τουρκικής επιχείρησης στην βορειοανατολική Συρία, καθώς στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι θέτει σε «σοβαρό κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια του συνόλου της περιφέρειας».

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, οι χώρες της ΕΕ δεσμεύθηκαν να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, όμως δεν επέβαλαν στη χώρα το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων που επεδίωκαν η Γαλλία και η Γερμανία.
 

Πηγή: skai.gr