ΚΑΙΡΟΣ

«Είμαστε καλύτερα με την Κίνα», λέει το Σουδάν

Από τότε που έφυγαν οι ευρωπαίοι από το Σουδάν, είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε τους κινέζους, οι οποίοι αντίθετα με τους ευρωπαίους, καταλαβαίνουν τις ανάγκες του κόσμου, είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στη EurActiv Γερμανίας o πρέσβης του Σουδάν στο Βερολίνο.

Το Νότιο Σουδάν πάλεψε για την ανεξαρτησία του, γιόρτασε το δημοψήφισμα που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο και την κήρυξη της ανεξαρτησίας την 9η Ιουλίου. Στους λόγους για τους οποίους η Δημοκρατία του Σουδάν δυσανασχετεί με αυτή την εξέλιξη αναφέρθηκε ο σουδανός διπλωμάτης στο Βερολίνο.

Το τραγικό σχετικά με το Σουδάν είναι ότι οι ομοιότητες μεταξύ Βορείου και Νοτίου Σουδάν είναι περισσότερες από ό, τι μπορεί να φανταστεί ένας ξένος. Γνωρίζει ότι η πολιτική είναι ένα πρόβλημα, αλλά βάλουμε στο περιθώριο την πολιτική υπάρχουν πολλά κοινά ζητήματα μεταξύ Βορείου και Νοτίου Σουδάν. Δεν είναι Αφρικανοί εναντίον Ασιατών, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Αυτές οι διαφορές είναι ελάχιστες, είναι στο επίκεντρο λόγω της πολιτικής.

Το τωρινό καθεστώς στο Σουδάν έχει πολλά προβλήματα με τη Δύση τα τελευταία 20-25 χρόνια, διότι προσπάθησε να μην είναι μηχανικά υπάκουο όπως οι περισσότερες χώρες του τρίτου κόσμου. Η Δύση δοκίμασε διάφορες τεχνικές να ξεφορτωθεί αυτό το καθεστώς: Κυρώσεις, εγγραφές σε λίστες τρομοκρατών, αναστολή αναπτυξιακής βοήθειας. Έτσι πάντα λειτουργεί το διεθνές σύστημα, δυστυχώς. Οι ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ ουδέτερος διαμεσολαβητής, όπως λένε πάντα, όχι μόνο στο Σουδάν, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Όταν η Δύση δεν βρίσκει κάτι, τότε μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει πάντα να βρει κάτι. Ακόμη και ο μέσος πολίτης αισθάνεται πως η μεταχείριση του Σουδάν ήταν άδικη τα τελευταία 25 χρόνια. Οι ευρωπαϊκές χώρες έκαναν αποικίες στην Αφρική, και οι βρετανοί στο Σουδάν. Είχαμε ομαλούς παραδοσιακούς ιστορικούς δεσμούς, όσον αφορά στην οικονομία. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έφυγαν αμέσως και δημιούργησαν κενό. Η Ευρώπη έχει εγκαταλείψει το Σουδάν τα τελευταία 25 χρόνια. Ως υπεύθυνη ηγεσία και υπεύθυνη χώρα θα πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές. Χαιρόμαστε που έχουμε τους κινέζους. Δεν ξέρω τι θα είχε απογίνει το Σουδάν εάν δεν είχαμε την Κίνα.

Θέλουμε την Ευρώπη, υπάρχει χώρος για αυτούς (ευρωπαίους), γνωρίζουν το μέρος καλύτερα από τους άλλους, αλλά δεν μπορούμε απλά να περιμένουμε μέχρι να αποφασίσουν οι ευρωπαίοι ότι το Σουδάν είναι 100% τέλειο πριν αποφασίσουν να έρθουν. Καμία χώρα δεν θα το κάνει αυτό. Έτσι, έχουμε την Κίνα. Η Κίνα είναι παντού. Και τώρα οι ευρωπαίοι σκέφτονται να επιστρέψουν στο Σουδάν εξαιτίας της Κίνας, όχι λόγω της καλής τους της καρδιάς, αλλά εξαιτίας της Κίνας, εξαιτίας της γεωπολιτκής.

Είστε χαρούμενος που οι κινέζοι ήρθαν στο Σουδάν και πήραν τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας σας;


Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές είναι εκεί για όλους, να έρθουν, να ανταγωνιστούν και να πάρουν το μερίδιό τους. Ωστόσο οι ευρωπαίοι δεν θα πάρουν κανένα μερίδιο εάν περιμένουν να δουν δίκαιη μεταχείριση των γυναικών, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να γίνει η δημοκρατία η νόρμα σύμφωνα με τη δική τους αντίληψη. Στο δικό μας μέρος του κόσμου έχουμε πραγματικά προβλήματα, πιεστικές ανάγκες, που πρέπει να λύσουμε άμεσα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε τους ευρωπαίους. Γι’ αυτό και το Σουδάν στράφηκε προς την ανατολή. Πήγαμε στη Μαλαισία, στην Ινδία, στην Κίνα. Πρέπει να βρούμε εναλλακτικές σε αυτό τον κόσμο, όπου δεν υπάρχει μονοπώλιο για τίποτα. Η Βραζιλία αναδύεται, η Ινδία και Τουρκία επίσης, και η Κίνα βρίσκεται παντού. Οι κινέζοι είναι διαθέσιμοι και ειλικρινά αυτό μας χαροποιεί. Είναι ευκολότερο τώρα να βρούμε εναλλακτικές. Ακόμη θέλουμε τους ευρωπαίους, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε.

Πώς βοηθά η Κίνα το Σουδάν;


Επενδύουν σε υποδομές, στην πετρελαϊκή βιομηχανία, σε αεροδρόμια, στα πάντα. Ποιο είναι το πρόβλημα να οικοδομήσεις μια γέφυρα ή να κάνεις πετρελαϊκά έργα εάν ανησυχείς για την τύχη των ανθρώπων στη χώρα; Η εξόρυξη νερού ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων. Αυτό δεν έχει να κάνει με τη δημοκρατία ή τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν θέλεις να βοηθήσεις τους ανθρώπους, πρέπει να κάνεις πράγματα που απευθύνονται στα προβλήματα αυτών. Οι ευρωπαίοι απλά δε νοιάζονται για τέτοια πράγματα.

Ίσως οι ευρωπαίοι νοιάζονται για τις σφαγές και τη δουλεία;


Δεν υπάρχει δουλεία στο Σουδάν. Αλλά ακόμη και εάν υπήρχε η απάντηση δεν είναι να επιβάλεις κυρώσεις στη χώρα. Πρέπει να συνεργαστείς με το λαό. Αυτές οι τρελές ιδέες που προωθούνται από ΜΚΟ και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κατέστρεψαν την εικόνα του Σουδάν. Ωστόσο αυτό είναι απόλυτα αναληθές. Έχουμε πολλά προβλήματα, αλλά σίγουρα η δουλεία δεν είναι ένα από αυτά.

Οι γερμανοί και οι γερμανοί πολιτικοί χαροποιήθηκαν από τη διχοτόμηση του Σουδάν ως μια λύση στην παύση της βίας. Είστε απογοητευμένος από το ρόλο της Γερμανίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ;


Είδα λεπτές διαφορές μεταξύ Γερμανίας, ΕΕ και ΗΠΑ. Η στάση της Γερμανίας ήταν γενικά θετική, ακόμη και στις δύσκολες ημέρες, για παράδειγμα κατά την κρίση του Νταρφούρ. Ελπίζαμε ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων μετά το δημοψήφισμα και την απόσχιση. Ελπίζαμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα, όπως επισκέψεις της επιχειρηματικής κοινότητας στο Σουδάν, διάφορες συνεργασίες κλπ. Αλλά αυτό δε συνέβη, πιθανώς επειδή έχουμε δυσκολίες με το Νότιο Κορντοφάν και τον Μπλε Νείλο, δύο περιοχές του Νότιου Σουδάν. Μερικούς μήνες πριν ήμουν αισιόδοξος ότι θα γυρίσει η σελίδα και θα ανοίξουμε νέο κεφάλαιο. Δυστυχώς, δε συνέβη τίποτα.

Όσο για την ΕΕ και τις ΗΠΑ η απογοήτευση είναι μεγάλη. Το Σουδάν αρχικά ήθελε να συζητήσει τα εκκρεμή ζητήματα πριν διεξάγει δημοψήφισμα. Εάν διεξάγεις δημοψήφισμα, πρέπει να συμφωνήσεις πάνω σε διάφορα ζητήματα πρώτα. Πρέπει να διευθετήσεις πολλά θέματα, ανεξάρτητα του πόσο θα σου πάρει. Πρέπει να συμφωνήσουμε για το πετρέλαιο, για την ιθαγένεια στις διάφορες περιοχές. Ακούς διάφορα πράγματα σε διαφορετικές στιγμές. Υπάρχουν όλων των ειδών οι πιέσεις προς το Σουδάν προκειμένου να αντιστρέψει τα πράγματα. Το Σουδάν συμβιβάστηκε να διεξάγει δημοψήφισμα πριν επιλύσει τα ζητήματα της μετά του δημοψηφίσματος εποχής. Ο Νότος αποσχίστηκε και τώρα το Σουδάν επικρίνεται για ανεπαρκή δραστηριότητα στην επίλυση των μετά του δημοψηφίσματος ζητημάτων με τους Νοτίους: το πετρελαϊκό ζήτημα, το διασυνοριακό, το θέμα της ιθαγένειας κλπ. Είναι απίστευτο.

Οι Σουδανοί νιώθουν ότι θα επικρίνονται από τη Δύση ανεξάρτητα από το τι κάνουν. Το Σουδάν δέχτηκε να διεξάγει δημοψήφισμα, διότι πίστεψε τις υποσχέσεις της Δύσης. Πιστέψαμε ότι θα υπάρξει συνεργασία και ότι η Δύση θα έρθει να βοηθήσει τα δύο μέρη, Βορρά και Νότο. Οι ΗΠΑ προέβησαν σε τεράστιες υποσχέσεις τα τελευταία 15 χρόνια και δεν έκαναν τίποτα. Αυτό προκάλεσε απογοήτευση.

Ο Πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Salvo Kiir Mayardit συναντήθηκε πριν λίγους μήνες με τον Πρόεδρο του Σουδάν Omar al-Bashir. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

Συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συζήτηση για τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Βορείου και Νοτίου Σουδάν. Και οι δύο έδωσαν έμφαση στη βούληση για συνεργασία, και ότι δεν θέλουν ένα νέο πόλεμο. Θέλουμε να ξεχάσουμε τον πόλεμο, που ξεκίνησε το 1995, λίγο πριν την ανεξαρτησία του Σουδάν το 1956 και κατέστρεψε τη χώρα. Ο κόσμος κουράστηκε από τον πόλεμο, η χώρα υπέφερε και υπάρχει συναίνεση των ελίτ και των δύο χωρών να μην προσφύγουν σε πόλεμο ακόμη και εάν διαφωνούν. Πρέπει να έχουμε υπομονή, πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματά μας. Το Σουδάν δε θα ευημερήσει ποτέ, ούτε το Βόρειο ούτε το Νότιο, εάν δεν συνεργαστούμε. Βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο και νιώθω ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να βρεθεί λύση. Πηγή: EurActiv.gr