Eιδικός επιτετραμμένος ΟΗΕ: Να πάψουν να αναμιγνύονται οι ξένες δυνάμεις στη Λιβύη

Ο ειδικός επιτετραμμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη Γασάν Σαλάμε εξέφρασε χθες Δευτέρα την «οργή» του και απαίτησε για νιοστή φορά να σταματήσουν οι επεμβάσεις ξένων δυνάμεων στην ένοπλη σύρραξη στη Λιβύη, κατά τη διάρκεια δίωρης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένης σε αυτή.

«Είμαι αληθινά εξοργισμένος διότι βλέπω πως οι πάντες θέλουν να μιλήσουν για τη Λιβύη, αλλά όχι για τους Λίβυους, για αυτό που συμβαίνει στους Λίβυους», είπε ο Σαλάμε σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του ΣΑ. «Φτάνει πια, οι Λίβυοι υπέφεραν αρκετά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την άφιξη Τούρκων στρατιωτικών στη Λιβύη προς υποστήριξη των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, ο Σαλάμε επέμεινε πως «η χώρα έχει υποφέρει πάρα πολύ από την ξένη ανάμιξη με διάφορες μορφές».

«Αυτό που ζητάω από όλες αυτές τις χώρες είναι πολύ καθαρό: Μακριά από τη Λιβύη!», επέμεινε. «Υπάρχουν αρκετά όπλα στη Λιβύη, κανένας δεν έχει ανάγκη κι άλλα. Υπάρχουν αρκετοί μισθοφόροι στη Λιβύη, λοιπόν σταματήστε να στέλνετε κι άλλους, όπως συμβαίνει σήμερα», συνέχισε σε αγανακτισμένο τόνο ο απεσταλμένος, αναφερόμενος στην άφιξη «εκατοντάδων, πιθανόν χιλιάδων» μισθοφόρων.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι διευκόλυνε την παρουσία μιας ισχυρής δύναμης ρώσων μισθοφόρων που φέρονται να βρίσκονται στη Λιβύη από το καλοκαίρι και να υποστηρίζουν τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ο οποίος διέταξε τον Απρίλιο τα στρατεύματά του να αρχίσουν επιχειρήσεις για να κυριεύσουν την Τρίπολη, έδρα της ΚΕΕ του πρωθυπουργού Φάγεζ αλ Σάρατζ.

Χθες Δευτέρα, οι δυνάμεις του στρατάρχη ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν τη Σύρτη, η οποία ως τώρα ελεγχόταν από παραστρατιωτικούς πιστούς στην ΚΕΕ.

Υπενθυμίζοντας εξάλλου πως παραμένει — υποτίθεται — σε ισχύ το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε το 2011 στη Λιβύη, ο Γασάν Σαλάμε απαίτησε: «σταματήστε όλες τις επεμβάσεις! Για να βγούμε από αυτόν τον λιβυκό εφιάλτη. Ζητώ από όλες τις χώρες να μείνουν μακριά από αυτή την ένοπλη σύρραξη» καθώς «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στην κρίση στη Λιβύη, επανέλαβε.

Ο επιτετραμμένος εξάλλου εκφράστηκε με οξύ τρόπο για το ΣΑ, που αδυνατεί να συνεννοηθεί από τον Απρίλιο και να εγκρίνει μια απόφαση που θα ζητεί κατάπαυση του πυρός.

«Η Λιβύη δεν είναι μόνο μια γεωπολιτική ιστορία, είναι επίσης μια ανθρώπινη ιστορία. Ο κόσμος υποφέρει (...) αλλά δεν υπάρχει κανένα σαφές διεθνές μήνυμα», στηλίτευσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την ημερομηνία της διεθνούς συνόδου για τη Λιβύη που ελπίζει να οργανώσει η Γερμανία στα τέλη Ιανουαρίου, ο επιτετραμμένος ευχήθηκε να γίνει «το συντομότερο» δυνατόν.

Σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή, η συνάντηση που θα έχουν το Σάββατο στη Μόσχα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να είναι καθοριστική ως προς τη σύνοδο αυτή, ειδικά εάν ο αρχηγός του ρωσικού κράτους συμφωνήσει να συμμετάσχει και προσκληθεί επίσης ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ