Έγγραφα Τραμπ: Διορίζεται ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για να τα εξετάσει

Η Κάνον διορίστηκε στη θέση αυτή από τον Τραμπ το 2020, λίγους μήνες προτού να λήξει η θητεία του.

Ένας ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας θα αναλάβει να εξετάσει τα αρχεία που κατασχέθηκαν τον Αύγουστο από την κατοικία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, όπως διέταξε σήμερα το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Γουέστ Παλμ Μπιτς.

Η δικαστής Αϊλίν Κάνον δικαίωσε εν μέρει τον Τραμπ ανακοινώνοντας ότι το δικαστήριο αποφάσισε τον διορισμό του εμπειρογνώμονα για να εξετάσει τυχόν προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα και άλλο υλικό που υπόκειται στο δικηγορικό απόρρητο. Η Κάνον διορίστηκε στη θέση αυτή από τον Τραμπ το 2020, λίγους μήνες προτού να λήξει η θητεία του.

Με την απόφαση απαγορεύεται προσωρινά σε αστυνομικούς και εισαγγελείς να χρησιμοποιήσουν το υλικό αυτό σε πλαίσιο της ποινικής έρευνας που διεξάγουν. Μπορούν όμως να εξετάσουν τα έγγραφα «για σκοπούς κατηγοριοποίησης τους και αποτίμησης της εθνικής ασφάλειας».

Η απόφαση της Κάνον θεωρείται νίκη για τον Τραμπ και σοβαρό πισωγύρισμα για το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο διαφωνούσε με τον διορισμό τρίτου, ανεξάρτητου μέρους στην υπόθεση γιατί θα μπορούσε να παρεμποδίσει την πρόσβαση των ερευνητών στα έγγραφα και «να πλήξει τα κυβερνητικά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν την εθνική ασφάλεια».

Η Κάνον ανέφερε ότι ο διορισμός αυτού του ανεξάρτητου επόπτη θα γίνει «χωρίς καθυστέρηση» και ζήτησε από τις δύο πλευρές να υποβάλουν λίστες πιθανών υποψηφίων, τους οποίους θα καλέσει σε ακρόαση πιθανότατα την Παρασκευή.

Στις 8 Αυγούστου πράκτορες του FBI έκαναν έρευνα στο Μαρ-α-Λάγκο, την κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, όπου βρήκαν κιβώτια με εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα, τα οποία ο πρώην πρόεδρος πήρε μαζί του όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μια «παράνομη και αντισυνταγματική» έρευνα και επαναλαμβάνει ότι στοχοποιήθηκε για πολιτικούς λόγους. Είπε μάλιστα ότι οι πράκτορες πήραν και έγγραφα που προστατεύονται από το δικηγορικό απόρρητο.

Οι αρχές υποψιάζονται ότι ο Τραμπ παραβίασε τον νόμο περί κατασκοπείας σε ό,τι αφορά την κατοχή εμπιστευτικών και απόρρητων εγγράφων. Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι τα έγγραφα ήταν αποχαρακτηρισμένα.

Μεταξύ των φακέλων που κατασχέθηκαν, 18 έφεραν τον χαρακτηρισμό «άκρως απόρρητο», 53 «απόρρητο» και 31 «εμπιστευτικό». Βρέθηκαν επίσης δεκάδες άδειοι φάκελοι με την ένδειξη «διαβαθμισμένο», κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι ευαίσθητα έγγραφα χάθηκαν ή καταστράφηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ