Έφηβος συνέρχεται από κώμα 10 μηνών: Δεν γνωρίζει για τον κορωνοϊό- Μολύνθηκε 2 φορές

Ένας έφηβος που συνέρχεται από κώμα διάρκειας 10 μηνών δεν έχει γνώση της πανδημίας του κορωνοϊού παρά το ότι έχει κολλήσει την ασθένεια δύο φορές.

Ο Joseph Flavill, 19 ετών, χτυπήθηκε από αυτοκίνητο ενώ περπατούσε στο Burton upon Trent, Staffordshire, την 1η Μαρτίου του περασμένου έτους, τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη του πρώτου εθνικού απαγορευτικου της Βρετανίας.

Έχει περάσει μήνες σε κώμα αφού υπέστη τραυματικό εγκεφαλικό τραυματισμό, αλλά αρχίζει σιγά σιγά να αναρρώνει και να ανταποκρίνεται.

Η θεία του, Sally Flavill Smith, είπε στον Guardian: «Δεν θα ξέρει τίποτα για την πανδημία καθώς κοιμόταν για 10 μήνες. Η αντίληψη του αρχίζει να βελτιώνεται τώρα αλλά απλά δεν ξέρουμε τι ξέρει.

«Απλώς δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω με αυτό. Πριν από ένα χρόνο, αν κάποιος μου είχε πει τι θα συνέβαινε τον τελευταίο χρόνο, δεν νομίζω ότι θα το πίστευα. Δεν έχω ιδέα πώς θα ο Joseph θα καταλάβει τι έχουμε περάσει όλοι. "

Είπε ότι η οικογένεια έχει προσπαθήσει να εξηγήσει μέσω βιντεοκλήσης ότι δεν είναι σε θέση να είναι μαζί του προσωπικά λόγω περιορισμών κορωνοϊού, αλλά δεν προσπάθησαν να εξηγήσουν την κλίμακα της πανδημίας

«Όταν ξυπνά στο δωμάτιό του, δεν θα έχει ιδέα γιατί είναι εκεί. Μιλάμε για αυτό στο τηλέφωνο και προσπαθούμε να τον ενημερώσουμε ότι θέλουμε πραγματικά να είμαστε εκεί κρατώντας τα χέρια του, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε [λόγω του Covid].

«Αλλά προσπαθούμε να το κρατήσουμε όσο το δυνατόν πιο απλό, δεν έχουμε πραγματικά τον χρόνο να αναφερθούμε στο θέμα της πανδημίας εκτενέστερα - Όταν μπορεί πραγματικά να έχει πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, αυτή θα είναι η ευκαιρία να προσπαθήσουμε πραγματικά να του εξηγήσουμε τι έχει συμβεί. "

Ο έφηβος, ο οποίος υποβλήθηκε σε θεραπεία στο γενικό νοσοκομείο του Λέστερ και τώρα μεταφέρθηκε στο κέντρο φροντίδας του Adderley Green στο Stoke-on-Trent για να συνεχίσει την ανάρρωσή του, άρχισε να κινεί τα άκρα του όταν του ζητήθηκε και έρχεται σε επαφή με την οικογένεια και τους φίλους του με ανοιγοκλείσιμο των ματιών και το χαμόγελο.

Η Flavill Smith είπε ότι ο έφηβος μπορεί να ακολουθήσει οδηγίες όπως να αγγίξει το αριστερό και το δεξί του αυτί, να μετακινήσει και τα δύο του πόδια και να απαντήσει ναι και όχι μέσα από το ανοιγοκλείσιμο των ματιών, ενώ τα πρώτα του χαμόγελα έχουν φέρει την οικογένεια σε δάκρυα.

"Έχουμε ακόμη ένα μακρύ ταξίδι μπροστά, αλλά τα βήματα που έκανε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ήταν απολύτως απίστευτα", δήλωσε ο Flavill Smith.

Έχει νοσήσει από Covid δύο φορές κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του από το ατύχημα, αλλά ανέκαμψε και στις δύο περιπτώσεις.

Η μητέρα του Flavill, η Sharon, κατάφερε να επισκεφτεί τον γιο της στα 19α γενέθλιά του τον Δεκέμβριο, αλλά έπρεπε να παραμείνει κοινωνικά απομακρυσμένη και να φοράει πλήρη ειδική στολή προστασίας όλη την ώρα. «Σε εκείνο το σημείο, ο Τζόζεφ δεν καταλάβαινε τόσο όσο τώρα και νομίζω ότι ένιωθε απίστευτα λυπημένη γιατί δεν ήταν σίγουρη ότι ο Τζόζεφ μπορούσε να δει ακόμη και ποια ήταν. Περίμενε μήνες για να πάει να τον δει. "

Πριν από το ατύχημα, ο Flavill, από το Tutbury, Staffordshire, ήταν δραστήριος έφηβος και επρόκειτο να λάβει το χρυσό βραβείο του Δούκα του Εδιμβούργου τον Μάιο.

Μέσα από την εκστρατεία του Joseph’s Journey, η οικογένεια έχει συγκεντρώσει πάνω από 30.000 £ για να στηρίξει τον έφηβο στη μακροχρόνια ανάρρωσή του.

Πηγή: Guardian