Κακοκαιρία

Κακοκαιρία Barbara: Από τι ώρα λειτουργούν σήμερα Δημόσιο και καταστήματα - Ακυρώσεις σε δρομολόγια τρένων

Ανάλογα με την εξέλιξη των μετερεωλογικών δεδομένων θα αποφασιστεί εάν και κατά πόσο θα γίνει διακοπή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στα Εθνικά Οδικά Δίκτυα που επηρεάζονται από την κακοκαιρία.

Κλείσιμο

ΕΕ: Συναγερμός για τις μεταλλάξεις – Απαγόρευση μετακινήσεων στο μπλοκ θέλει η Μέρκελ

Συναγερμός για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού επικρατεί στο Βερολίνο και αναμένεται ότι θα είναι «μεταδοτικός» για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γερμανικό έγγραφο που έχει κυκλοφορήσει τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες  εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τις μεταλλάξεις, τη λεγομένη Νοτιοαφρικανική και τη Βρετανική, και στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί σήμερα Πέμπτη το απόγευμα στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής περαιτέρω περιορισμός μετακινήσεων εντός του μπλοκ, αλλά και πλήρης απαγόρευση εισόδου ακόμα και για πολίτες της ΕΕ που βρίσκονται σε τρίτες χώρες, πχ Έλληνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Όπως τονίζει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στο Βρυξέλλες Γιάννης Παλαιολόγος, το Βερολίνο θα θέσει το θέμα της απαγόρευσης εισόδου, καθώς θεωρείται -τουλάχιστον για το βρετανικό στέλεχος του ιού- ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι είναι πιο μεταδοτικό, και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το γεγονός ότι ήδη εξαπλώνεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια, αλλά και για το γεγονός ότι οι περισσότερες χρως της Ένωσης  δεν έχουν τις δυνατότητες να κάνουν τις αναγκαίες γενετικές αναλύσεις για να δουν τη διασπορά του. 


Μέρκελ: «Παράταση λοκντάουν λόγω μετάλλαξης»

Προς την κατεύθυνση, η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι θα θέσει πολύ ψηλα στην ατζέντα το θέμα των μεταλλάξεων στην τηλεδιάσκεψη. «Αυτό είναι που μας ανησυχεί περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο στην παρούσα φάση» τόνισε η καγκελάριος σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Deutsche Welle Κώστα Συμεωνίδη, και σε αυτό το πλαίσιο απέδωσε την παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Προϊδέασε μάλιστα για παράταση του λοκντάουν στη Γερμανία και πέραν της 15ης Φεβρουαρίου. «Δεν θα καταφέρουμε να ανοίξουμε τα πάντα. Απόλυτη προτεραιότητα είναι το άνοιγμα σχολείων και παιδικών σταθμών, και κάποια στιγμή και το λιανικό εμπόριο» εξήγησε. 

Η καγκελάριος εμφανίστηκε πάντως συγκρατημένη αισιόδοξη για τον μειούμενο αριθμό των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ αλλά «λόγω των μεταλλάξεων του ιού υπάρχει μεγάλη ανησυχία και γι αυτό προχωρήσαμε στην παράταση μέτρων» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Έκανε λόγο για τρομακτικούς υψηλούς αριθμούς νεκρών, 1.000 και σήμερα στη Γερμανία. Δεν πρόκειται για αριθμούς, αλλά για ανθρώπους, και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ αυτό» επισήμανε η Άνγκελα Μέρκελ. 

«Όχι» Μέρκελ σε «προνόμια στους εμβολιασμένους»

Η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετη «σε προνόμια στους εμβολιασμένους», δηλαδή στην πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού. 
«Όσο δεν γνωρίζουμε εάν οι μεταβολισμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ή όχι, το θέμα δεν τίθεται καν. Εξαιρέσεις θα εξετάσουμε μόνο όταν θα μπορούμε να διαθέσουμε εμβόλια σε όλους τους πολίτες, και αυτό δεν αναμένεται πριν το τέλος του καλοκαιριού δηλαδή πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου» τόνισε. 

Πηγή: skai.gr