Συμφωνία σε επίπεδο πρεσβευτών στις Βρυξέλλες για την μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής

Οι 27 πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ συμφώνησαν επί κρίσιμης σημασίας κειμένου - Το κείμενο θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους ευρωβουλευτές.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν επί κρίσιμης σημασίας κειμένου της μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής πολιτικής, ανακοίνωσε η ισπανική προεδρία της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, οι πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ συμφώνησαν επί σημαντικού κειμένου της μεταρρύθμισης, ξεπερνώντας τις διαφωνίες της Ιταλίας, εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Παρασκευής στην Γρανάδα.

Το συγκεκριμένο πακέτο ρυθμίσεων αποσκοπεί στην από κοινού οργάνωση της απάντησης σε περιπτώσεις μαζικής ροής μεταναστών σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως κατά την διάρκεια της κρίσης της περιόδου 2015-2016, που επιτρέπει την παράταση της διάρκειας κράτησης μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης.

Το κείμενο θα αποτελέσει πλέον αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους ευρωβουλευτές.

Νωρίτερα, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, υπεύθυνη από την ευρωομάδα της ΝΔ για θέματα μετανάστευσης και ασύλου, ανέδειξε την ανάγκη για ευδόκιμη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος με την ανάληψη ευθυνών από όλα τα κράτη μέλη, παρουσία του Έλληνα Επιτρόπου και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

Στη σχετική συζήτηση για την ταχεία υιοθέτηση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πακέτου περί ασύλου και μετανάστευσης, η κ. Βόζεμπεργκ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μόνο το 2023 πάνω από 2500 άνθρωποι χάθηκαν ή αγνοούνται στην Κεντρική Μεσόγειο ενώ στον Ανατολικό διάδρομο και συγκεκριμένα στο Αιγαίο τα εγκληματικά δίκτυα που εκμεταλλεύονται απελπισμένους ανθρώπους συνεχίζουν ασταμάτητα τη δράση τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η Ευρώπη σήμερα παρά ποτέ οφείλει να ανταποκριθεί άμεσα στα κορυφαία αιτήματα των Ευρωπαίων πολιτών ενόψει των ευρωεκλογών και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η αλληλεγγύη είναι ουσιαστική ευρωπαϊκή αξία.

Πηγή: skai.gr