Ε.Ε: Σημαντική πρόοδος για Σένγκεν και μετανάστευση στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης σύσταση σχετικά με την επιχειρησιακή αστυνομική συνεργασία, καθώς και γενικές προσεγγίσεις σχετικά με την οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου. 

euranet

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Γιούανσον παρέστησαν στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, όπου οι υπουργοί σημείωσαν ουσιαστική πρόοδο όσον αφορά στο νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Οι υπουργοί, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ενέκριναν μια δήλωση σχετικά με έναν εθελοντικό μηχανισμό αλληλεγγύης, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον κανονισμό Eurodac και τον κανονισμό για τον έλεγχο διαλογής. Η τελευταία σύνοδος του Συμβουλίου στο πλαίσιο της γαλλικής Προεδρίας σημείωσε επίσης σημαντική πρόοδο όσον αφορά το Σένγκεν και την αστυνομική συνεργασία.

Η Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη έκθεση για την κατάσταση του Σένγκεν και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έγκριση από τους υπουργούς των πολιτικών προτεραιοτήτων για την περίοδο 2022-2023 και του νέου μοντέλου διακυβέρνησης Σένγκεν. Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης για τις τροποποιήσεις του κώδικα συνόρων του Σένγκεν, υλοποιώντας έτσι μία από τις βασικές προτεραιότητες που προσδιορίζονται στην έκθεση. Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης με επιτυχία σύσταση σχετικά με την επιχειρησιακή αστυνομική συνεργασία, καθώς και γενικές προσεγγίσεις σχετικά με την οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και τον κανονισμό σχετικά με την αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων για την αστυνομική συνεργασία («Prüm II»).

Όσον αφορά στην Ουκρανία, η Επίτροπος Γιούανσον παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου 10 σημείων για ισχυρότερο ευρωπαϊκό συντονισμό όσον αφορά την υποδοχή ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Νίκος Ανδρίτσος