Κλείσιμο

Δύσκολο στοίχημα για τον Ερντογάν η πολιτική του επιβίωση

Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να «χάνεται» στο εσωτερικό του και ψάχνει ένα «σωσίβιο» να πιαστεί ελπίζοντας στην πολιτική του επιβίωση.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η «διπλωματία των σεισμών» το 1999. Η «διπλωματία του σεισμού» το 2023. Πόσο αποδοτική μπορεί να είναι και πόσο αναμένεται να διαρκέσει;

Τα θερμά λόγια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο ζεστός εναγκαλισμός με τον Νίκο Δένδια ήρθαν να «σβήσουν» το διπλωματικό επεισόδιο στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου πριν από περίπου τρία χρόνια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να «χάνεται» στο εσωτερικό του και ψάχνει ένα «σωσίβιο» να πιαστεί ελπίζοντας στην πολιτική του επιβίωση.

Σε μεγάλες κρίσεις και καταστροφές οι πολίτες «συσπειρώνονται» γύρω από τη σημαία αρκεί να υπάρχει ανταπόκριση και τα αντανακλαστικά των επιτελών να είναι άμεσα.

Ο μηχανισμός στην Τουρκία δεν έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά και ένα κύμα δυσαρέσκειας έχει καλύψει τη χώρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων η ζημιά για την οικονομία υπολογίζεται σε 84 δισεκατομμύρια δολάρια δηλαδή το 10% του ΑΕΠ της τουρκικής οικονομίας.

Οι σεισμοί εκτιμάται ότι έχουν προκαλέσει ζημιές ύψους περίπου 70,8 δισ. δολαρίων σε κτίρια κατοικιών και επιπλέον απώλειες ύψους 10,4 δισ. δολαρίων σε εθνικό εισόδημα απαριθμώντας τις καταστροφές σε δημόσιες υποδομές, δίκτυα, σχολεία, νοσοκομεία κλπ.

Η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να «πληρώσει» τον Ερντογάν με το ίδιο νόμισμα.

Το 1999 το AKP, μετά το πολύνεκρο χτύπημα του εγκέλαδου στο Ιζμίτ, κέρδισε πολλούς πόντους από την κριτική που είχε ασκήσει στον συνασπισμό που βρισκόταν τότε στην εξουσία για την αδράνεια που είχε επιδείξει.

Τώρα είναι η σειρά του Ταγίπ Ερντογάν να βρεθεί στη θέση του αμυνόμενου.

Η «κόλαση» της Αντιόχειας τον κλονίζει και ανατρέπει όλα τα σχέδιά του.

Κατά πολλούς είναι η ώρα ο Τούρκος πρόεδρος να δώσει εξηγήσεις γιατί έδωσε έμφαση για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε εθνικιστικές κορώνες και άφησε ανοχύρωτη τη χώρα του.

Οι σχέσεις του με τους εργολάβους που κατασκεύασαν τα κτίρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής.

Πριν τον σεισμό οι δημοσκοπήσεις δεν ήταν ευνοϊκές. Και όσο περνάει ο χρόνος πληθαίνουν οι φωνές μήπως κάνει χρήση της διάταξης του Συντάγματος περί «κατάστασης έκτασης ανάγκης» προκειμένου να μεταφέρει τις εκλογές έξι μήνες πιο πίσω.

Αυτό σημαίνει πως για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι τόνοι με την Άγκυρα θα πέσουν.

Εκτός από  κάποιες στοχευμένες «κορώνες» που πιθανότατα θα παραμείνουν προκειμένου να μην ακυρωθεί η προηγούμενη στρατηγική της έντασης. Αν μέσα σε αυτό το κλίμα οριστεί κάποιο ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο θα είναι μια καλή εξέλιξη δεδομένων των συνθηκών.

«Ελπίζω ότι η αλληλεγγύη μας κατά τη διάρκεια αυτού του σεισμού θα είναι επίσης καθοριστική για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας με την Ελλάδα», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τρίτη.

Περισσότερο αυτές τις στιγμές οι σκέψεις γυρίζουν στα χιλιάδες θύματα, τους επιζήσαντες και όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους παρά στο κατά πόσο αυτές οι θερμές δηλώσεις θα αντέξουν στο χρόνο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν καλείται τώρα να τρέξει την ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών.

Εκεί θα δοκιμαστεί απέναντι στην αντιπολίτευση που σύντομα θα ανακοινώσει τον επικεφαλής της.

Πηγή: skai.gr