Δύο κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για την πώληση στην Ταϊβάν στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 1,1 δισεκ. δολαρίων.

Δύο κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη διέσχισαν σήμερα τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν, η οποία αποτελεί το φυσικό ανεπίσημο σύνορο μεταξύ της Ταϊβάν και της Κίνας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στην Ταϊπέι.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εντοπίστηκαν συνολικά τέσσερα κινεζικά αεροσκάφη και πέντε κινεζικά πλοία να επιχειρούν γύρω από την Ταϊβάν.

Η Κίνα πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί ως κινεζική περιοχή το Πεκίνο, με την ένταση να έχει κλιμακωθεί από τις αρχές του προηγούμενου μήνα.

Όπλα αξίας 1,1 δισ. θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ταϊβάν - Οργή στην Κίνα

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση στην Ταϊβάν στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 1,1 δισεκ. δολαρίων. Στον εξοπλισμό συμπεριλαμβάνονται 100 πύραυλοιSidewinder για την αναχαίτιση εχθρικών πυραύλων και drones (αξίας 85,6 εκατ. δολαρίων) καθώς και 60 πύραυλοι Harpoon κατά πολεμικών πλοίων (αξίας 355 εκατ. δολαρίων) και υποστήριξης για το σύστημα ραντάρ της Ταϊβάν (αξίας 665 εκατ. δολαρίων).

Η σχετική ανακοίνωση ήρθε στον απόηχο των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο νησί, τον περασμένο μήνα – της πλέον υψηλόβαθμης αξιωματούχου των ΗΠΑ που ταξίδεψε στην Ταϊπέι τα τελευταία χρόνια.

Το πακέτο περιλαμβάνει 100 πυραύλους Sidewinder για την αναχαίτιση εχθρικών πυραύλων και drones (αξίας 85,6 εκατ. δολαρίων), 60 πυραύλους Harpoon κατά πολεμικών πλοίων (αξίας 355 εκατ. δολαρίων) και υποστήριξη για το σύστημα ραντάρ της Ταϊβάν (αξίας 665 εκατ. δολαρίων), αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κατόπιν της έγκρισης από το Στέιτ Ντιπάρμεντ, η πώληση όπλων πρέπει να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου, η οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

«Καλούμε το Πεκίνο να σταματήσει τη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση στην Ταϊπέι και αντ’ αυτού να ξεκινήσει διάλογο» μαζί της, ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπληρώνοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος, σύμφωνα με τις επιθυμίες και προς το συμφέρον του λαού της Ταϊβάν».

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της επικράτειάς της, ενώ η Ταϊπέι υποστηρίζει ότι το Πεκίνο δεν κυβερνούσε ποτέ το νησί και δεν έχει δικαίωμα να το διεκδικήσει.

Έντονη η αντίδραση της Κίνας που απειλεί με αντίμετρα

Η κινεζική κυβέρνηση απείλησε τις ΗΠΑ με «αντίμετρα» αν προχωρήσει τελικά στη νέα πώληση όπλων στην Ταϊβάν, την οποία ενέκρινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ .

«Η Κίνα θα λάβει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα και απαραίτητα αντίμετρα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον Λιου Πενγκιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ