DW: Έρχεται... «χειμώνας της οργής» στη Γερμανία - Οι πρώτες διαδηλώσεις ετοιμάζονται

Μυρίζει ακόμα καλοκαίρι, αλλά γρήγορα θα έρθει ο χειμώνας και μαζί του η αύξηση τιμών στην ενέργεια 

«Αν η Γερμανία δεν πάρει πλέον φυσικό αέριο από τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν θα μπορεί να λάβει μεγαλύτερη υποστήριξη, γιατί τότε μπορεί να είμαστε απασχολημένοι με λαϊκές εξεγέρσεις», προειδοποίησε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, τον Ιούλιο σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας.

Όπως δήλωσε αργότερα, υπερέβαλε εσκεμμένα στη διατύπωση. Ωστόσο η ανησυχία μεγαλώνει πέρα ​​από κομματικές γραμμές. Τι θα συμβεί το φθινόπωρο και τον χειμώνα στη Γερμανία, αν οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται, τα τρόφιμα γίνονται όλο και πιο ακριβά, οι εταιρείες αναγκαστούν να διακόψουν την παραγωγή και πολλοί άνθρωποι καταλήξουν στην ανεργία;

Η Αριστερά καλεί ήδη αύριο Δευτέρα σε μια πρώτη διαδήλωση στη Λειψία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως ότι οι Γερμανοί εξακολουθούν να επιδεικνύουν αλληλεγγύη στο Κίεβο. Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο του ZDF, το 71% απάντησε καταφατικά στην ερώτηση, εάν η Γερμανία θα πρέπει να υποστηρίζει την Ουκρανία παρά τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Μεγάλη η απογοήτευση αλλά...

Σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας το 63% των ερωτηθέντων στα δυτικά κρατίδια τις στηρίζουν, αλλά μόνο το 39% στα ανατολικά κρατίδια. Ακόμη στο Πολιτικό Βαρόμετρο του Αυγούστου στο ZDF, μόνο το 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η οικονομική του κατάσταση ήταν καλή.  Στην αρχή του χρόνου ήταν 65 %. Ακόμη το 40% των πολιτών πιστεύει ότι η οικονομική του κατάσταση θα είναι χειρότερη σε ένα χρόνο από σήμερα. Επίσης, σύμφωνα με το 58% των ερωτηθέντων η κυβέρνηση κάνει πολύ λίγα για να ελαφρύνει τους πολίτες από το βάρος των τιμών.  

Η απογοήτευση είναι ιδιαίτερα έντονη και κορυφαίοι πολιτικοί, όπως ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, το κατάλαβαν από πρώτο χέρι. Τον Όλαφ Σολτς, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής του περιοδείας τον αποκαλούσαν «προδότη» και «ψεύτη».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνιολογίας Ματίας Γκβεντ από το Πανεπιστήμιο του Μαγδεμβούργου Στένταλ, πρόκειται στη πλειονότητά τους για υποστηρικτές ακροδεξιών κομμάτων, που μπορεί να φαίνεται πως πρόκειται για αυθόρμητες διαδηλώσεις, ωστόσο στην πραγματικότητα «θέλουν τελικά να καταργήσουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία».

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλες αναταραχές

Ο Γερμανός επιστήμονας προτιμά να κάνει λόγο περισσότερο για ένα «φθινόπωρο και χειμώνα ασυμφωνίας» και όχι οργής. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες θα μπορούσαν να προσλάβουν βίαια χαρακτηριστικά. «Αυτό δεν είναι τόοο εξωπραγματικό σενάριο», λέει.

Προς το παρόν οι ειδικοί παρακολουθούν την κατάσταση. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος παρατηρεί ότι μια ριζοσπαστικοποιημένη μειονότητα ακροδεξιών στοιχείων τοποθετείται με τρόπο ακραίο απέναντι σε θέματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση των τιμών, ο πληθωρισμός. Παράλληλα συμπληρώνουν πως  «δεν υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ή  βίαιες μαζικές ταραχές».

Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά, προβάλλει τα πακέτα στήριξης που λαμβάνει για την ελάφρυνση των πολιτών, ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι τώρα. Διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις μπορεί λοιπόν να υπάρξουν ωστόσο «η εμπιστοσύνη του κόσμου στο κράτος και τα θεσμικά όργανα είναι κατά τη γνώμη μου, ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη και να επιβιώσουμε από αυτήν την κρίση», καταλήγει ο Στέφαν Κράμερ, πρόεδρος της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος στη Θουριγγία.

Πηγή: Deutsche Welle