Διχασμένοι οι Σύροι για την επανεισδοχή της κυβέρνησης του Άσαντ στον Αραβικό Σύνδεσμο

Η απόφαση που έλαβαν χθες Κυριακή οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου εδραιώνει μια περιφερειακή ώθηση για εξομάλυνση των σχέσεων με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ

Ανάμικτες ήταν οι αντιδράσεις συριακών παρατάξεων στην απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να άρει την αναστολή της συμμετοχής της Συρίας έπειτα από απομόνωση δέκα και πλέον ετών, υπογραμμίζοντας τις βαθιές διαιρέσεις στη χώρα έπειτα από χρόνια αιματοχυσίας.

Η απόφαση που έλαβαν χθες Κυριακή οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου εδραιώνει μια περιφερειακή ώθηση για εξομάλυνση των σχέσεων με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, η συμμετοχή της χώρας του οποίου στον οργανισμό είχε ανασταλεί το 2011 μετά την καταστολή της αντιπολίτευσης.

Από τότε εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και υποδομές έχουν καταστραφεί έπειτα από χρόνια βομβαρδισμών.

Η επανεισδοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο ήταν ένα «σοκ» για τους Σύρους και θα «σκοτώσει την πολιτική διαδικασία», δήλωσε ο Μπάντερ Τζάμους, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της αντιπολίτευσης στις βαλτωμένες ειρηνευτικές συνομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη.

Η αντιπολίτευση υποστηριζόταν επί χρόνια από χώρες που υποστηρίζουν τώρα την εξομάλυνση περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σε ανάρτηση στο Twitter, ο Τζάμους είπε πως «δεν υπήρξε διαβούλευση» με τους αντιπάλους του Άσαντ για τις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου.

Τμήματα της βόρειας Συρίας παραμένουν υπό τον έλεγχο υποστηριζόμενων από την Τουρκία οργανώσεων ανταρτών και οι διαδηλώσεις κατά της εξομάλυνσης με τον Άσαντ έχουν αυξηθεί εκεί τους τελευταίους μήνες.

Η Syria Campaign, που διεξάγει εκστρατεία για τα θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, δήλωσε πως η χθεσινή απόφαση «στέλνει ένα ανατριχιαστικό μήνυμα» και «μπήγει ένα τελευταίο καρφί στο φέρετρο των ελπίδων για ελευθερία και δημοκρατία της Αραβικής Άνοιξης».

Άλλοι ήταν πιο θετικοί. Το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο, το πολιτικό όργανο που κυβερνά τις ημιαυτόνομες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας, ανέφερε πως «καλωσορίζει» την απόφαση για άρση της συμμετοχής της Συρίας σε δήλωση που εξέδωσε σήμερα.

Σύροι πολιτικοί ακτιβιστές που έχουν σχέσεις με την κυβέρνηση --περιλαμβανομένου του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κάντρι Τζαμίλ-- ενθάρρυναν προσεκτικά την απόφαση με ανακοίνωση που ανήρτησαν στο διαδίκτυο.

Ανέφεραν πως επιτρέπει έναν περιφερειακό αραβικό ρόλο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ένα θετικό αποτέλεσμα εντός του συριακού φακέλου».

Και μια σελίδα στο Facebook που δημοσιεύει ειδήσεις από διάφορες συριακές πανεπιστημιουπόλεις ανήρτησε φωτογραφία αρχείου από την έδρα της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμό με τη λεζάντα: «Έπειτα από 12 χρόνια, ο Αραβικός Σύνδεσμος επανέρχεται στη ζωή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ