ΚΑΙΡΟΣ

Διχασμένη η διεθνής κοινότητα

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις που σημειώθηκαν σήμερα στην Μιανμάρ(Βιρμανία), μετέδωσαν επίσημα μέσα ενημέρωσης. Νεκροί είναι οκτώ διαδηλωτές και ένας ιάπωνας δημοσιογράφος.

Ο Λευκός Οίκος αξίωσε από τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ (Βιρμανίας) να σταματήσει άμεσα τη βία κατά των ειρηνικών διαδηλωτών, επικρίνοντας την καταστολή των δημοκρατικών εκδηλώσεων που μόνον σήμερα στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον πέντε ανθρώπων.

Η βιρμανική κυβέρνηση δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο στον πόθο του λαού της για ελευθερία, τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντροου. Αυτή η βία εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών πρέπει να σταματήσει τώρα, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ υποστήριξε σήμερα ότι επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, των μεγαλύτερων που έχουν σημειωθεί στη χώρα την τελευταία 20ετία.

Στη δήλωση αυτή φέρεται να προέβη υφυπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος στη διάρκεια συνάντησής του με ξένους διπλωμάτες στη νέα πρωτεύουσα της Μιανμάρ, Ναϊπιντάου, 450 χιλιόμετρα βόρεια της Ρανγκούν.

Σύμφωνα με ένα διπλωμάτη που πήρε μέρος στη συνάντηση, ο υφυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να δείξει αυτοσυγκράτηση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και απέδωσε τα επεισόδια σε εσωτερικά και εξωτερικά καταστροφικά στοιχεία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ (Βιρμανίας) πυροβόλησαν στον αέρα προκειμένου να διαλύσουν περίπου 10.000 διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Ρανγκούν, λίγες ώρες μετά την διάλυση μίας πρώτης μεγάλης διαδήλωσης, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, ενώ δύο ξένοι που πιστεύεται ότι είναι φωτογράφοι, περιλαμβάνονται στους νεκρούς των σημερινών διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες, οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν κατά την διάρκεια της ημέρας σε εκατοντάδες συλλήψεις.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ στο μεταξύ ενημέρωσε την πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Ρανγκούν ότι ένας Ιάπωνας σκοτώθηκε κατά την μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση που σημειώθηκε στην χώρα τα τελευταία 20 χρόνια, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo.

Noσοκομειακές πηγές είχαν νωρίτερα ανακοινώσει ότι ένας φωτογράφος που πιστεύεται ότι είναι Ιάπωνας σκοτώθηκε. Η πρεσβεία της Ιαπωνίας στην ασιατική χώρα έστειλε εκπρόσωπό της στο νοσοκομείο, για να εξακριβώσει την ταυτότητα του θύματος.

Εξάλλου ένας άνδρας από την περιοχή του Καυκάσου πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να διασχίσει ένα μπλόκο της αστυνομίας, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ένας τοπικός φωτογράφος.

Στο Βερολίνο το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Γερμανούς να μην επισκέπτονται την Μιανμάρ παρά μόνο εάν είναι μεγάλη ανάγκη, λόγω της κλιμάκωσης της βίας στην πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Τόμας Στεγκ δήλωσε ότι η κατάσταση στην Μιανμάρ προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Τα κατασταλτικά μέτρα σε βάρος των διαδηλωτών επέκρινε και η Νορβηγία με ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Γιόνας Γκαρ Στέρε στο Οσλο. Η Νορβηγία ανησυχεί πολύ για τη βία εναντίον αυτών που διαδηλώνουν ειρηνικά, τόνισε ο υπουργός.

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν στη Ρανγκούν κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων καταστολής των δυνάμεων ασφαλείας.

Στο Στρασβούργο, το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε τη Μόσχα και το Πεκίνο να ανακαλέσουν την απόφασή τους να παρεμποδίσουν μία καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ των κατασταλτικών μέτρων σε βάρος των διαδηλωτών στην Μιανμάρ.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από Κίνα και Ρωσία να υποστηρίξουν μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με την οποία καταδικάζεται η βία στην Μιανμάρ, σε απόφασή τους που ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία την επομένη της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας που ήταν αφιερωμένη στην κατάσταση στην Μιανμάρ.

Οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν έχουν ωστόσο δεσμευτική αξία.Πηγή: skai.gr