ΚΑΙΡΟΣ

Διπλωματική κίνηση–ματ από την Αθήνα-Σήμερα η συνάντηση Χαφτάρ με Μητσοτάκη

Στην γραμμή της ακύρωσης του μνημονίου Τουρκίας-Τρίπολης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών η Αθήνα προχώρησε χθες σε μία διπλωματική κίνηση-απάντηση στην απουσία της από την Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη. 

Η επίσκεψη του επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα, τον οποίο υποδέχθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε διεθνώς το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διεκδικήσει τα κεκτημένα της στην περιοχή με βάση το διεθνές δίκαιο και δεν θα δεχθεί τετελεσμένα. 

Η επιβεβαίωση ήρθε χθες δια στόματος και του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία πολιτική λύση για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και προανήγγειλε βέτο στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει σήμερα επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ για τις εξελίξεις στη Λιβύη. 

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στις σημερινές συναντήσεις του Χαλίφα Χαφτάρ. Στις 10:30 θα επισκεφθεί τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών για συνομιλίες και στη 13:00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.   

O Εθνικός Λιβυκός Στρατός με ανήρτησε χθες ευχαριστίες στην Ελλάδα για την φιλοξενία και τα μέτρα ασφαλείας για τον στρατηγό, Χαλίφα Χαφτάρ.

Η πρώτη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Χαλίφα Χαφτάρ είχε γίνει στις 22 Δεκεμβρίου όταν ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιούσε γύρο επαφών σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

«Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή», είπε τότε ο υπουργός Εξωτερικών.  
 

Πηγή: skai.gr