Διώξεις κατά Τούρκων ναυάρχων -Έπιασαν τον «πατέρα» της Γαλάζιας Πατρίδας

Στους 104 ανέρχονται πλέον οι απόστρατοι ναύαρχοι που τάχθηκαν κατά του Ερντογάν και διώκονται με την κατηγορία της «προειδοποίησης πραξικοπήματος».

Ξεκίνησαν οι προσαγωγές, ενώ οι αστυνομικές αρχές έπιασαν τον «πατέρα» της Γαλάζιας Πατρίδας. Παράλληλα, γίνονται ενέργειες για άλλους 10 ναυάρχους.

Από τις τουρκικές αρχές διενεργείται εισαγγελική έρευνα.

Πώς ξεκίνησε η διαμάχη

Σοκ προκάλεσε η εικόνα ενός υποναυάρχου που προσεύχεται, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις κεμαλικές αρχές του τουρκικού κράτους.

Ειδικότερα, υποναύαρχος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού φαίνεται σε φωτογραφία με το σαρίκι να προσεύχεται, ενώ σύμφωνα με τις κεμαλικές αρχές του τουρκικού κράτους οι αξιωματικοί και ο στρατός πρέπει να κρατούν αποστάσεις από το θρήσκευμα. 

Από την άλλη πλευρά, υπήρχαν αλλαγές στα κριτήρια εισαγωγής στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στις σχολές Αξιωματικών, καθώς δεν ελέγχουν πια το παρελθόν των αξιωματικών και των οικογενειών τους.

Οι ναύαρχοι εναντιώθηκαν σε αυτές τις αλλαγές καθώς και στις αλλαγές στη Συνθήκη του Μοντρέ.

Διαμήνυσαν, δε, πως «η τουρκική δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις, όπως στο παρελθόν.»

Η τουρκική κυβέρνηση εξέλαβε την ανακοίνωση των ναυάρχων ως «απειλή πραξικοπήματος» και τους απάντησαν άμεσα «να ξέρετε τα όριά σας».
 

Πηγή: skai.gr