Δικαστική έρευνα και κατά της συζύγου του Φιγιόν

Επίσημη έρευνα άνοιξαν την Τρίτη οι Γάλλοι εισαγγελείς για τη σύζυγο του συντηρητικού υποψήφιου της γαλλικής προεδρίας Φρανσουά Φιγιόν, με την κατηγορία ότι πληρώθηκε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δημόσιου χρήματος για εργασία που δεν έκανε.

Η αγγλικής καταγωγής Πενέλοπι Φιγιόν θα ερευνηθεί λόγω της υποψίας κατάχρησης δημοσίου χρήματος, σύμφωνα με δικαστική πηγή. 

Η απόφαση, που λαμβάνεται δύο εβδομάδες μετά την έναρξη έρευνας για τον ίδιο τον Φιγιόν για την ίδια υπόθεση, αποτελεί άλλο ένα πλήγμα για την ασταθή πορεία της προεδρικής του καμπάνιας.

Ο 63χρονος Φιγιόν, ο κύριος συντηρητικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους τον Απρίλιο και Μάιο, είχε το προβάδισμα νίκης μέχρι την αποκάλυψη στο τέλος Ιανουαρίου των κατηγοριών πλασματικής εργασίας της συζύγου του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν πρώτη φορά στο εβδομαδιαίο σατιρικό περιοδικό Le Canard Enchaine, η κυρία Φιγιόν είχε πληρωθεί με μισθό περίπου 500.000 ευρώ σε διάστημα οκτώ χρόνων ως βοηθός του συζύγου της όταν αυτός ήταν βουλευτής, και αργότερα ως βοηθός του διαδόχου του. Το περιοδικό έγραφε ότι υπήρχαν πολύ λίγες ενδείξεις πως είχε όντως εργαστεί. 

Ο Φιγιόν, οπαδός της εκλιπούσης βρετανίδας πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, έχει κατολισθήσει στην τρίτη θέση σε δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι δεν θα καταφέρει να φθάσει στον δεύτερο γύρο. 

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες παράνομης δράσης, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι πήρε λάθος αποφάσεις και για το θέμα της συζύγου του και για την αποδοχή ακριβών κοστουμιών ραμμένων στα μέτρα του που δέχθηκε ως δώρο από δικηγόρο γνωστό για τον ρόλο του σε διακανονισμούς στην Αφρική.

Ο Φιγιόν έχει κατηγορήσει τον σοσιαλιστή πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ότι διεξάγει βρώμικο πόλεμο εναντίον του. Η 61χρονη Πενέλοπι Φιγιόν απέφυγε χθες να κάνει δηλώσεις για το θέμα. 

Πηγή: skai.gr