Κλείσιμο

Διεθνολόγοι μιλούν στο ΣΚΑΪ για τη σύγκρουση Τουρκίας- Ισραήλ- Η επόμενη μέρα στη Γάζα

Όπως σε κάθε αναταραχή, έτσι και στην περίπτωση του Ισραήλ, η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την κατάσταση, με τον Τούρκο Πρόεδρο να θέλει να εμφανιστεί ως ο ηγέτης και προστάτης όλων των Μουσουλμάνων. Δυναμιτίζει μάλιστα ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ, καθώς απαγγέλλει ένα ποίημα για την Ιερουσαλήμ, με εικόνες στο φόντο από την εποχή που η πόλη ανήκε στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

Έμπειροι αναλυτές και διεθνολόγοι αναλύουν στον ΣΚΑΪ τί είναι αυτό που επιχειρεί να πετύχει ο Ερντογάν παρεμβαίνοντας στη σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστίνης.

«Θέλει να υπονομεύσει την νομιμοποίηση των αραβικών καθεστώτων και να εμφανιστεί ο ίδιος ως ο πραγματικός προστάτης των μουσουλμάνων, των Αράβων, της Μέσης Ανατολής, απέναντι στο κακό Ισραήλ, τους Σιωνιστές, την Αμερική και τη Δύση», αναφέρει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.   

Από την πλευρά του, ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, σημειώνει ότι η Τουρκία μετά την περιφερειακή απομόνωση, στην οποία έχει περιέλθει, 
παίζει τα ρέστα της στη Μέση Ανατολή, γεγονός που όπως τονίζει είναι πολύ επικίνδυνο για την περιοχή. 

Στα πρότυπα λαϊκιστών ηγετών του παρελθόντος, ο Ερντογάν επιδιώκει να απευθυνθεί στο θυμικό των απανταχού μουσουλμάνων, ενεργώντας αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή. 

«Είναι κάτι που πουλάει. Υπάρχει, άλλωστε, μόνιμη δυσαρέσκεια μεταξύ λαού και καθεστώτων εδώ και δεκαετίες λόγω συγκεκριμένων αποτυχιών», προσθέτει ο κ. Καιρίδης. 

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Λάβδας, υπογραμμίζει ότι η πολιτική των ταυτοτήτων παίζει τεράστιο ρόλο. «Η Τουρκία ποντάρει σε κάτι που είναι πολύ ισχυρό. Δεν είναι γραφικό. Και αυτό το μήνυμα στη θρησκευτική κοινότητα δονεί κάποιες χορδές», επισημαίνει.  

Η τουρκική σφήνα ναρκοθετεί την όποια προσπάθεια επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ, ενώ η έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή εγκυμονεί κινδύνους για τις περιφερειακές ισορροπίες. 

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Υφαντής, σημειώνει ότι όλη αυτή η κατάσταση επιτρέπει στο καθεστώς Ερντογάν να δείξει με το δάχτυλο το Ισραήλ για ακόμα μια φορά. «Επιτρέπει να εμφανιστεί ως ένας ελκυστικός παράγοντας στα μάτια του μέσου Μουσουλμάνου και έτσι να υπονομεύσει την αδιαλλαξία, όπως την εκλαμβάνει η Άγκυρα, των μουσουλμανικών καθεστώτων απέναντί της», δηλώνει χαρακτηριστικά. 

Πάντως, τυχόν νέα επιδείνωση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων θα λειτουργήσει ανασχετικά και για την προσέγγιση Άγκυρας-Ουάσιγκτον

Πηγή: skai.gr