Ο Μακρόν συγκαλεί διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη - Τι επιδιώκει

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συγκαλέσει διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη τη 12η Νοεμβρίου, περίπου έναν μήνα προτού διεξαχθούν στη χώρα της βόρειας Αφρικής εκλογές που υποτίθεται πως θα βάλουν τέλος σε μια δεκαετία πολέμου, αλλά η διεξαγωγή τους μοιάζει να τίθεται όλο και περισσότερο εν αμφιβόλω.

«Με αυτή την προοπτική των εκλογών του Δεκεμβρίου η Γαλλία θα οργανώσει (...) διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη τη 12η Νοεμβρίου», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Ιταλίας, τους Χάικο Μάας και Λουίτζι ντι Μάγιο αντίστοιχα, θα συμπροεδρεύσουν εξάλλου σε συνάντηση αφιερωμένη στη Λιβύη αύριο Τετάρτη στη Νέα Υόρκη.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ζητεί να τηρηθεί το εκλογικό χρονοδιάγραμμα και την «αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων», υπενθύμισε ο κ. Λε Ντριάν.

Η επικύρωση την 9η Σεπτεμβρίου εκλογικού νόμου που μοιάζει κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του Χαλίφα Χάφταρ, αύξησε τις εντάσεις τρεις μήνες προτού διεξαχθεί η κρίσιμη διπλή ψηφοφορία.

Το κείμενο, που δεν υποβλήθηκε σε ψηφοφορία και υπογράφτηκε από τον επικεφαλής του κοινοβουλίου με έδρα το Τομπρούκ (ανατολικά), του Αγκίλα Σάλεχ, συμμάχου του στρατάρχη Χάφταρ, πυροδότησε καταιγισμό επικρίσεων από βουλευτές και άλλους, που αφέθηκαν στο περιθώριο της κατάρτισής του.

Το Ανώτερο Κρατικό Συμβούλιο της Λιβύης, θεσμός αντίστοιχος της Γερουσίας σε άλλα κράτη, πρότεινε χθες Δευτέρα να αναβληθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, ελλείψει συναίνεσης για τον εκλογικό νόμο,

Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, η Ναζλά αλ Μανγκούς, δεν απέκλεισε στα τέλη Αυγούστου την πιθανότητα αναβολής των εκλογών.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, μέγας υποστηρικτής του στρατάρχη Χάφταρ, πιέζει από την πλευρά του οι βουλευτικές και οι προεδρικές εκλογές να γίνουν όπως είχε προβλεφθεί ταυτόχρονα τον Δεκέμβριο.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν χαρακτηρίσει την ψηφοφορία «την καλύτερη ευκαιρία» που έχει παρουσιαστεί «εδώ και μια δεκαετία» για να «μπει τέλος στη σύρραξη».

Τον Δεκέμβριο, ο ΟΗΕ υπολόγιζε ότι συνεχίζουν να βρίσκονται κάπου 20.000 μισθοφόροι και ξένοι μαχητές στη Λιβύη: Ρώσοι της ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, μέλη ένοπλων οργανώσεων από το Τσαντ, το Σουδάν καθώς και τη Συρία.

Αρκετές εκατοντάδες τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν εξάλλου ακόμη παρόντες στη Λιβύη, δυνάμει διμερούς συμφωνίας ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση στην Τρίπολη και την Άγκυρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ