Κλείσιμο

Διαζύγιο, παιδιά και συνεπιμέλεια. Τι ισχύει στη Γερμανία; (vid)

Ένας στους τρεις γάμους στη Γερμανία οδηγείται σε διαζύγιο και στο 50% των περιπτώσεων υπάρχουν ανήλικα παιδιά. Συνήθως, όπως και παντού στον κόσμο, τα παιδιά μένουν με τη μητέρα. Όμως οι πατεράδες στη Γερμανία έχουν πολλά δικαιώματα.

Η δικηγόρος Άννα Τζάλη με ειδίκευση στο Οικογενειακό Δίκαιο, η οποία διατηρεί γραφείο εδώ και 20 χρόνια στην Κολωνία, μιλώντας στο DW Greek στο YouTube, δηλώνει πως στην πράξη οι γονείς στη Γερμανία επιλέγουν την συνεπιμέλεια. Η επιμέλεια των παιδιών δεν αποφασίζεται μαζί με το διαζύγιο.

Oι δυο πλευρές προσφεύγουν στο δικαστήριο μόνο εάν δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν. Στην πράξη συνήθως αποφασίζουν από κοινού για θέματα που αφορούν το σχολείο, την υγεία, τις εξωσχολικές δραστηριότητες όπου και απαιτείται η υπογραφή τους.

Όλο και πιο συχνά το παιδί ή τα παιδιά μένουν μια εβδομάδα με τον ένα γονέα και μια εβδομάδα με τον άλλο. Τέλος, όπως επισημαίνει η κυρία Τζάλη, τα παιδιά εισακούγονται όλο περισσότερο τα τελευταία χρόνια από τα δικαστηρία για το τι επιθυμούν, ακόμα και εάν είναι πέντε ετών.

Μαρία Ρηγούτσου, Deutsche Welle
 

Πηγή: skai.gr