Διαρροές απόρρητων εγγράφων σε εγκληματίες από Τούρκους διπλωμάτες – Εμπλοκή Κύπρου - Ελλάδας

Διαβαθμισμένα έγγραφα με ευαίσθητες πληροφορίες, που αφορούν και την Κύπρο, διέρρευσαν εν ενεργεία υψηλόβαθμοι Τούρκοι διπλωμάτες σε συμμορία οργανωμένου εγκλήματος που έχει δίκτυο σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας. Με τη βοήθεια των διπλωματών μάλιστα είχαν δημιουργηθεί ακόμη και τα «προφίλ» άλλων αξιωματούχων, με τις αδυναμίες και τα βίτσια τους ώστε να είναι δυνατός ο εκβιασμός τους. 

Μέλη της συμμορίας κατηγορήθηκαν για εκβίαση και για παράνομη κατοχή εμπιστευτικών κυβερνητικών και στρατιωτικών εγγράφων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα έγγραφα που δημοσίευσε την Παρασκευή η ΜΚΟ Nordic Monitor, χρησιμοποιούσαν τη βοήθεια «συνοδών κυρίων», συμπεριλαμβανομένων μερικών αλλοδαπών, προσφέροντας μετρητά ή χρησιμοποιώντας μεθόδους κατασκοπείας για να αποκτήσουν διαβαθμισμένες πληροφορίες από υψηλόβαθμους αξιωματούχους και ανώτερους γραφειοκράτες. Στη συνέχεια, η ομάδα πούλησε ή σχεδίαζε να πουλήσει τα ευαίσθητα έγγραφα.

Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα της ομάδας που απέκτησε και δημοσίευσε το Nordic Monitor, οι Τούρκοι διπλωμάτες, μερικοί από τους οποίους σήμερα υπηρετούν ως πρέσβεις σε ξένες πρωτεύουσες, παρείχαν άκρως απόρρητες διπλωματικές εκθέσεις και ευαίσθητες πληροφορίες στους εγκληματίες και κατέγραψαν σεξουαλικές συναντήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων. Εκτός από προσωπικά μυστικά, οι πληροφορίες σχετικά με τις αδυναμίες, τα χαρακτηριστικά και τα επαγγελματικά τους δίκτυα καθώς και τα σχόλια άλλων διπλωματών για την ιδιωτική τους ζωή καταγράφηκαν και καταχωρίστηκαν σε λίστες από τη συμμορία για να εκβιάσουν αυτούς τους ανθρώπους.

 


Έρευνα του Γενικού Εισαγγελέα της Σμύρνης, που ξεκίνησε το 2011, αποκάλυψε μέλη του δικτύου, τις εγκληματικές τους δραστηριότητες και τούρκους στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άνδρες των υπηρεσιών πληροφοριών της γείτονος με παράνομους δεσμούς με τη συμμορία. ΟΙ διπλωμάτες που συνεργάστηκαν με την ομάδα επίσης επίσης απαγγέλθηκαν κατηγορίες από τον γενικό εισαγγελέα. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του τουρκικού Υπουργείου Eξωτερικών που περιγράφεται σε αυτές τις λίστες συνεχίζει να εκπροσωπεί την Τουρκία στο εξωτερικό, αναφέρει το Nordic Monitor.

Η εμπλοκή Κύπρου - Ελλάδας

Τα μέλη της συμμορίας ισχυρίστηκαν ότι ο Τούρκος διπλωμάτης  Τανζού Μπιλγκίτς, τους παρείχε πέντε ή έξι υψηλής διαβάθμισης έγγραφα για την Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς τον ως διαζευγμένο άνδρα που «είχε βαρεθεί  τις γυναίκες και χρειάζεται μεγάλη προσοχή». Ο Μπιλγκίτς είναι σήμερα πρέσβης της Τουρκίας στο Βελιγράδι. Πριν από την ανάληψη της θέσης του στη Σερβία, διετέλεσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών από το 2014 έως το 2016 και επικεφαλής του γραφείου Κύπρου-Ελλάδας μεταξύ 2008 και 2011. Όταν ο εισαγγελέας ξεκίνησε ποινική έρευνα για τους ισχυρισμούς αυτούς, συντόνιζε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις  έχοντας πλήρη πρόσβαση στην εμπιστευτική αλληλογραφία.

Παράλληλα, ο πρέσβης της Τουρκίας στη Λιβύη Σερχάτ Ακσέν παρέδωσε έγγραφο του Ιδρύματος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας  της Ίμβρου στο εγκληματικό δίκτυο. Ένα έγγραφο που υπέβαλε το Ίδρυμα στο υπουργείο Εξωτερικών διέρρευσε στην ομάδα, η οποία είχε υπερεθνικιστικά αισθήματα.