Διαπραγματευτής Κατάρ: Θα μπορούσαν να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι από τη Χαμάς εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός

Πρέπει να φτάσουμε σε μια περίοδο κατά την οποία θα μπορούμε να μιλήσουμε λογικά και με τις δύο πλευρές και να αναλάβουμε θετικές πρωτοβουλίες, είπε ο Δρ Mohammed Al Khulaifi στο skynews

Όλοι οι άμαχοι που κρατούνται όμηροι στη Γάζα μπορούν να απελευθερωθούν μέσα σε ημέρες, εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, λένε οι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων του Κατάρ.

Ο Δρ Mohammed Al Khulaifi, ανώτερος διαπραγματευτής και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, δήλωσε στο Sky News σε αποκλειστική συνέντευξη ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς είναι σκληρές, αλλά οι μεσολαβητές σημειώνουν πρόοδο.

«Είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την οποία ασχοληθήκαμε», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «το έργο μας έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολο λόγω της βίας που  αυξάνεται καθημερινά και των βομβαρδισμών που συνεχίζονται»

Μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί μόνο τέσσερις όμηροι,  μια Αμερικανίδα μητέρα και η κόρη της και δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές. Περισσότεροι από 200 μεταξύ τους και ξένοι υπήκοοι παραμένουν αιχμάλωτοι μέσα στη Γάζα.

Ο Δρ Μοχάμεντ είπε στο Sky News ότι είναι όλο και πιο αισιόδοξος για την επίτευξη μίας σημαντικής επιτυχίας, προσθέτοντας: «Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε όλους τους ομήρους άμαχους. Για αυτό εργαζόμαστε και αυτό θέλουμε να πετύχουμε.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι για την περαιτέρω πρόοδο θα πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. 

«Πρέπει να φτάσουμε σε μια περίοδο κατά την οποία θα μπορούμε να  μιλήσουμε λογικά και με τις δύο πλευρές και να αναλάβουμε θετικές πρωτοβουλίες».

Μάλιστα, πηγές που γνωρίζουν τις προσπάθειες του Κατάρ για την απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων από τη Γάζα ανέφεραν ότι η χώρα αυτή εργάζεται για την απελευθέρωση ενός σημαντικού αριθμού ομήρων.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Sputnik, «oι αρχές του Κατάρ εργάζονται τώρα για να καταλήξουν σε συμφωνία για την απελευθέρωση περίπου 50 ακόμη  ανθρώπων».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς προχωρούν.

«Υπάρχει κάποια πρόοδος και παραμένουμε αισιόδοξοι», είπε ο Θάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Κατάρ στη Ντόχα.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός και άλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η επικείμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα από το Ισραήλ θα επιδεινώσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

«Προφανώς, μια χερσαία εισβολή στη Γάζα θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αιχμαλώτων, αλλά θα δυσκολέψει και τις προσπάθειές μας για μεσολάβηση και με τις δύο πλευρές, γι΄αυτό και καλούμε όλα τα μέρη σε αυτή τη σύγκρουση να αποκλιμακώσουν αμέσως», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Majed Al Ansari.

Το Κατάρ έχει ανοιχτό διάλογο με τις παλαιστινιακές φατρίες και το Ισραήλ στο πλαίσιο της προσπάθειας για κατάπαυση του πυρός ενώ ο πόλεμος μεταξύ των δύο μαίνεται.

Πιο πρόσφατα, το Κατάρ διαπραγματεύτηκε την απελευθέρωση δύο πολιτών των ΗΠΑ και δύο ηλικιωμένων εποίκων, τους οποίους το Ισραήλ αρνήθηκε αρχικά.

Το Ισραήλ εκτιμά ότι οι παλαιστινιακές φατρίες έχουν πάνω από 200 αιχμαλώτους, 22 από τους οποίους έχουν ήδη σκοτωθεί λόγω ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών που συνάδουν με το δόγμα του Ισραηλινού Αννίβα.

Σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, το κράτος του Κόλπου θα συνεχίσει να διεξάγει αυτές τις διαπραγματευτικές συνομιλίες με την ελπίδα να διευθετηθεί ο εντεινόμενος πόλεμος στην περιοχή του Λεβάντε.
 

Πηγή: skai.gr