Διαξιφισμοί ΗΠΑ - Τουρκίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία και στο γραφείο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας.

Η πρώτη βολή ήλθε από την πρεσβεία, η οποία έγραψε στο Twitter πως θα συνεχίσει να καλεί την Τουρκία «να σέβεται και να διασφαλίζει την ελευθερία της έκφρασης, τις εγγυήσεις για δίκαιη δίκη και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος κάλεσε την Ουάσιγκτον να ασχοληθεί με τα δικά της προβλήματα αντί να κάνει υποδείξεις σε άλλες χώρες.

«Θα συνεχίσουμε να καλούμε τις ΗΠΑ να μην κρύβονται πίσω από την ελευθεροτυπία», έγραψε ο κ. Αλτούν στο Twitter, προσθέτοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί με μακροχρόνια προβλήματα όπως η βαθιά φτώχια και οι ρατσιστικές διακρίσεις.

Η σχέση ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον διέρχεται περίοδο έντασης την τελευταία διετία, με αιχμές τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο συμμάχων όσον αφορά τους Κούρδους της Συρίας και την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

Η Τουρκία έχει φυλακίσει δεκάδες δημοσιογράφους κι έχει κλείσει δεκάδες μέσα ενημέρωσης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ενώ έχει δρομολογήσει την δίκη τούρκων υπαλλήλων στο αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.
Πηγή: skai.gr