ΚΑΙΡΟΣ

Διαφορετικές στρατηγικές από Μέρκελ και Πούτιν για τη Βόρεια Κορέα

Διαφορετικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της Βορείου Κορέας εξέφρασαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ εντός της ημέρας το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να εξετάσει πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά, με τον κ. Πούτιν να επαναλαμβάνει ότι η κρίση μπορεί να λυθεί μόνο μέσω της πολιτικής και της διπλωματίας, ενώ αντίθετα η κ. Μέρκελ έδωσε έμφαση στην υπερψήφιση κυρώσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως απάντηση στην έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή του Βορρά την προηγούμενη Κυριακή.

Ο ρώσος ηγέτης έχει υποστηρίξει τις τελευταίες ημέρες ότι τυχόν νέες κυρώσεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν τον τρόπο σκέψης της βορειοκορεατικής ηγεσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Πιονγκγιάνγκ θα προτιμήσει να «φάει γρασίδι» παρά να παραιτηθεί από την πυρηνική αποτρεπτική της δύναμη.

Η καγκελάριος συμφώνησε μεν ότι η κρίση πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα, αλλά προσέθεσε ότι ο Βορράς πρέπει να πιεστεί μέσω κυρώσεων έως το σημείο που θα υποχρεωθεί να προβεί σε κάποιες υποχωρήσεις, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Το ψήφισμα κυρώσεων που προωθούν οι ΗΠΑ περιλαμβάνει πλήρη απαγόρευση πώλησης πετρελαίου στο Βορρά, εμπάργκο στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που εξάγει η απομονωμένη χώρα, και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν στο εξωτερικό ο ανώτατος ηγέτης Κιμ Γιόνγκ-ουν και στελέχη της κυβέρνησής του.

Η Ρωσία ωστόσο έχει εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για απαγόρευση στις εξαγωγές πετρελαίου, επικαλούμενη ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ η Κίνα έχει μεν δηλώσει ανοιχτή σε νέες κυρώσεις, αλλά έχει αποφύγει να ενστερνιστεί ανοιχτά το σχέδιο της Ουάσιγκτον.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Βόρεια Κορέα από την πλευρά της έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι τυχόν ψήφιση νέων κυρώσεων θα επιφέρει «τον μεγαλύτερο πόνο» στις ΗΠΑ.Πηγή: skai.gr