Διαδοχικές αιματηρές επιθέσεις συγκλόνισαν τη Νορβηγία

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά, από την ισχυρότατα έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο κέντρο του Όσλο σε κυβερνητικά κτήρια - μεταξύ των οποίων υπουργεία και το γραφείο του πρωθυπουργού Γιαν Στόλενμπεργκ. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν στο Reuters ότι στρατιώτες έλαβαν θέσεις περιμετρικά του κέντρου της πρωτεύουσας.

Στο μεταξύ, λίγο μετά την έκρηξη ώρα της έκρηξης, σε κατασκήνωση νεολαίας του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, 50 χιλιόμετρα έξω από τη νορβηγική πρωτεύουσα, στο νησάκι Ουτόγια, άγνωστος - μεταμφιεσμένος ως αστυνομικός - άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως με αυτόματο όπλο. Αρχικά έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, αλλά αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο στο Reuters για τουλάχιστον 20 νεκρούς.

Η αστυνομία φοβάται ότι στην κατασκήνωση έχουν τοποθετηθεί εκρηκτικά.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει το Σάββατο στην κατασκήνωση, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της νεολαίας. Την Παρασκευή επρόκειτο να μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ.

Στην κατασκήνωση βρίσκονταν περίπου 560 άτομα.

Ο υπεύθυνος για το μακελειό συνελήφθη, μετέδωσαν τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης.

Ένας δημοσιογράφος της τηλεόρασης τον περιέγραψε ως γεροδεμένο άνδρα ύψους περίπου 1,90 μ. με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, οπλισμένο με μια καραμπίνα, μια πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης της Νορβηγίας ο δράστης δηλώνοντας ότι ήθελε να πραγματοποιήσει έλεγχο στο νησί μετά τις αιματηρές επιθέσεις στην πρωτεύουσα μπήκε στην κατασκήνωση και άνοιξε πυρ κατά των παρευρισκομένων. Αμέσως επικράτησε πανικός και πολλοί πήδηξαν στη θάλασσα προκειμένου να κολυμπήσουν μέχρι την ακτή και να γλιτώσουν.

Ο Γιαν Στόλενμπεργκ χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ σοβαρή.

Τις έρευνες για τα δύο αιματηρά περιστατικά έχει αναλάβει και η αντιτρομοκρατική. Η αστυνομία εκτιμά ότι τα περιστατικά συνδέονται μεταξύ τους.

Ισχυρότατη έκρηξη

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, που επικαλούνται τη νορβηγική αστυνομία, η έκρηξη στο Όσλο, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, προήλθε από βόμβα.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε σε όλη την πόλη. Υπήρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους ανθρώπους στα κτήρια, μερικά από τα οποία φλέγονταν.

Εκτεταμένες ζημιές υπέστη το γραφείο του πρωθυπουργού, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του.

Η έκρηξη συγκλόνισε το κέντρο του Όσλο, προκαλώντας ζημιές σε όλα τα κτήρια γύρω από το επίκεντρο της έκρηξης, μεταξύ των οποίων και το 17όροφο κτίριο που στεγάζει το γραφείο του πρωθυπουργού. Στο γειτονικό υπουργείο Πετρελαίου ξέσπασε φωτιά. Στα κτήρια όπου έγινε η έκρηξη στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της μεγαλύτερης ταμπλοιντ εφημερίδας της χώρας, η Verdens Gang (VG), ενώ κοντά είναι και το κτήριο του Ερυθρού Σταυρού.

Οι αρχές έχουν αποκλείσει το σημείο, καθώς υπάρχει κίνδυνος για τους περαστικούς να τραυματιστούν από τα σπασμένα τζάμια.

Σύμφωνα με τους New York Times, μια τρομοκρατική οργάνωση με την επωνυμία «Βοηθοί της Παγκόσμιας Τζιχάντ» έστειλαν ανακοίνωση, κατά την οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης. Μάλιστα, στην επιστολή τους γράφουν πως «η ενέργεια αυτή αποτελεί την αρχή της αντίδρασης κατά του νορβηγικού Τύπου που δημοσίευαν κοροϊδευτικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, καθώς και της παρουσίας νορβηγικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν». Ωστόσο, ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα της επιστολής. 

Η Νορβηγία, χώρα-μέλος του NATO, έχει γίνει στόχος απειλών στο παρελθόν, κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής της στις συρράξεις στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.

Σύμφωνα με αναφορές εκκενώνεται το κέντρο του Όσλο, ενώ γίνονται και έρευνες στο αεροδρόμιο της πόλης, όπου έχει εντοπιστεί ένα ύποπτο αυτοκίνητο, ενώ λόγος γίνεται και για δεύτερη ανεπιβεβαίωτη έκρηξη κοντά στο κοινοβούλιο. Η νορβηγική αστυνομία αναφέρει μάλιστα ότι υπήρξε πιθανώς μεγαλύτερος αριθμός εκρήξεων.

Σύμφωνα με τον Ινγκούν Άντερσεν, δημοσιογράφο του νορβηγικού κρατικού ραδιοφώνου, NRK, μετά την έκρηξη ακολούθησε χάος, ενώ στους δρόμους υπήρχαν πολλοί άνθρωποι γεμάτοι αίματα.

Διαβάστε ΕδΩ τις διεθνείς αντιδράσεις.
Πηγή: skai.gr