Οι Γερμανοί υπήρξαν σημαντικoί φιλέλληνες και στήριξαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με χρήματα αλλά και με εθελοντές στρατιώτες.

Από τους 1.200 περίπου φιλέλληνες από τη Δύση που πολέμησαν στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων, η μεγαλύτερη ομάδα, 377 για την ακρίβεια, ήταν Γερμανοί. Από αυτούς οι 121 έχασαν τη ζωή τους. Στο Μουσείο Φιλελληνισμού στην Αθήνα, από τα 2.700 εκθέματα συνολικά, το 40% αφορά τον γερμανικό φιλελληνισμό. 

Από τότε όμως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Ακολούθησαν δυο Παγκόσμιοι Πόλεμοι και η πρόσφατη οικονομική κρίση που ταλάνισε τις σχέσεις των δυο κρατών. 

Σύμφωνα μάλιστα με περυσινή μεγάλη δημοσκόπηση της MRB, το 66,3% των Ελλήνων έχει αρνητική άποψη για το ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη. Αλήθεια, οι Γερμανοί τι λένε για τους Έλληνες σήμερα;

Επίσης μια άποψη που διατυπώνεται συχνά στην Ελλάδα είναι ότι η γερμανική πολιτική στηρίζει περισσότερο τα τουρκικά συμφέροντα και όχι τα ελληνικά. Ισχύει κάτι τέτοιο και τι γνωρίζει ο μέσος Γερμανός για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;  Απαντήσεις στο DW Greek από την κοινωνική ανθρωπολόγο Γιούτα Λάουτ Μπάκας, η οποία γνωρίζει πολύ καλά και την Ελλάδα. Έζησε 20 χρόνια στην Αθήνα και εργάστηκε ως ερευνήτρια στην Ακαδημία Αθηνών. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Κολωνία. 

Μαρία Ρηγούτσου, Deutsche Welle
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις