Δεκαπέντε στρατιώτες νεκροί σε ενέδρα στο κεντρικό τμήμα του Μάλι

Δεκαπέντε μέλη των ένοπλων δυνάμεων του Μαλί έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν όταν έπεσαν σε ενέδρα που αποδίδεται σε τζιχαντιστές χθες Πέμπτη σε κεντρικό τομέα της χώρας της Αφρικής, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο.

«Περί τις 12:45, οχηματοπομπή που είχε αναχωρήσει από τη Ντουεντζά για την Μπονί έγινε στόχος σύνθετης επίθεσης», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Μαλί, ο στρατηγός Ουμάρ Ντιαρά.

Ο «προσωρινός απολογισμός» των θυμάτων «κάνει λόγο για 15 νεκρούς» στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, πρόσθεσε.

«Αρχικά εξερράγη όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες», κατόπιν «ακολούθησαν σφοδρά πυρά», είχε αναφέρει νωρίτερα ο στρατός.

Στρατιωτική πηγή μίλησε για άλλους 34 στρατιωτικούς τραυματίες, εκ των οποίων 10 είναι σε σοβαρή κατάσταση.

«Οι τρομοκράτες απέσπασαν τέσσερα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων δύο εφοδιασμένων με πολυβόλα 12,7 χιλιοστών», είπε πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας του Μαλί.

Με τον όρο «τρομοκράτες» οι αρχές αναφέρονται γενικά σε μέλη τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Η επίθεση διαπράχθηκε κοντά στη Ντουεντζά, στην περιφέρεια Μοπτί (κεντρικό Μαλί), τομέα με αραιά δάση και θαμνώδεις εκτάσεις στον οποίο δεσπόζει ορεινός όγκος όπου έχουν εγκατασταθεί τζιχαντιστικά στοιχεία που συνδέονται είτε με την Αλ Κάιντα, είτε με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Οι επιθέσεις εναντίον μελών των ένοπλων δυνάμεων του Μαλί εκεί είναι συχνές και φονικές.

Δέκα στρατιώτες σκοτώθηκαν τον Φεβρουάριο σε επίθεση εναντίον θέσης στην Μπονί.

Από το 2012, όταν ξέσπασε σύρραξη ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις από τη μια, αυτονομιστές αντάρτες και τζιχαντιστές στον βορρά από την άλλη, το Μαλί έχει μπει σε έναν ατελείωτο κυκεώνα, με χιλιάδες νεκρούς, πολίτες και αντιμαχόμενους, παρά την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και τις επεμβάσεις δυνάμεων του ΟΗΕ, χωρών της Αφρικής, καθώς και της Γαλλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: Μάλι