Κλείσιμο

Δεκάδες διασώθηκαν από τα τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν (VIDEO+pic)

Δεκάδες μέλη του πληρώματος εκκένωσαν τα δύο δεξαμενόπλοια, όπου σημειώθηκαν εκρήξεις και ξέσπασαν πυρκαγιές στον Κόλπο του Ομάν.

Σύμφωνα με τις διαχειρίστριες εταιρείες, τα 21 μέλη του πληρώματος του τάνκερ Kokuka Courageous και 23 μέλη του πληρώματος του τάνκερ Front Altair εγκατέλειψαν τα πλοία. 

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της εταιρείας Frontline διέψευσε τα ιρανικά ΜΜΕ που μετέδωσαν ότι το Front Altair βυθίστηκε. 

Πηγή: Πρακτορείο Ειδήσεων του Ιράν IRIBNEWS

«Υπάρχουν φωτογραφίες από ένα σκάφος διάσωσης που κάνει κύκλους γύρω από το πλοίο και το σκάφος δεν έχει βυθιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πατ Άνταμσον, επικαλούμενος την πιο πρόσφατη πληροφορία που είχε λάβει λίγα λεπτά νωρίτερα από την τεχνική διαχείριση του πλοίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δοθεί νωρίτερα στη δημοσιότητα, το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας.

Το δεξαμενόπλοιο δέχθηκε "επίθεση" σήμερα το πρωί καθώς έπλεε ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν, ενώ τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν σε αυτό, ανακοίνωσαν επίσης οι ναυτιλιακές αρχές της Νορβηγίας, οι οποίες διευκρίνισαν ότι κανένα μέλος του πληρώματός του δεν τραυματίστηκε.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία τεχνικής διαχείρισης του πλοίου International Tanker Management, ανακοίνωσε ότι τα αίτια των εκρήξεων στο πλοίο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Επίθεση στην ίδια ζώνη είχε στόχο κι άλλο δεξαμενόπλοιο, το Kokuka Courageous, σημείωσε η νορβηγική διεύθυνση ναυτιλιακών υποθέσεων στην ανακοίνωσή της.

«Ύποπτα» τα περιστατικά λέει η Τεχεράνη

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε πως δύο περιστατικά με πετρελαιοφόρα που σημειώθηκαν σήμερα στον κόλπο του Ομάν είναι «ύποπτα» και έκανε έκκληση για περιφερειακό διάλογο ώστε να αποφευχθούν εντάσεις.

Ο Ζαρίφ έγραψε στο Twitter πως «οι επιθέσεις, που αναφέρεται πως έγιναν σε σχετιζόμενα με την Ιαπωνία» πετρελαιοφόρα στον κόλπο του Ομάν, πραγματοποιήθηκαν ενώ ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε συναντιόταν με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Χαμενεΐ «για εκτεταμένες και φιλικές συνομιλίες».

«Ο χαρακτηρισμός ''ύποπτο'' δεν μπορεί καν στοιχειωδώς να περιγράψει αυτό που φαίνεται πως έγινε σήμερα το πρωί», έγραψε στο Twitter. «Επιτακτική ανάγκη το προτεινόμενο από το Ιράν Φόρουμ Περιφερειακού Διαλόγου».

Άλμα σχεδόν 4% καταγράφεται στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου ύστερα από την επίθεση σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, τα οποία τυλίχθηκαν στις φλόγες.

INTERTANKO: Πλοία στον Κόλπο δέχθηκαν επίθεση, κίνδυνος και για άλλα πλοία

Η ένωση δεξαμενόπλοιων INTERTANKO δήλωσε σήμερα πως δύο πλοία δέχθηκαν επίθεση στη Μέση Ανατολή και πως αυξάνονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων τους που διαπλέουν τα Στενά του Χορμούζ.

«Έπειτα από δύο επιθέσεις σε πλοία μελών μας σήμερα το πρωί, ανησυχώ πάρα πολύ για την ασφάλεια των πληρωμάτων μας που διαπλέουν τα Στενά του Χορμούζ», ανέφερε σε δήλωσή του ο Πάολο ντ'Αμίκο, πρόεδρος της INTERTANKO.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι περίπου το 30% του (διά θαλάσσης μεταφερόμενου) αργού πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά. Αν τα νερά καθίστανται επικίνδυνα, η προσφορά σε όλο τον Δυτικό κόσμο μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο».

Η INTERTANKO εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου ανεξάρτητου στόλου δεξαμενόπλοιων.

Διαβάστε τις εξελίξεις από το πρωί


Πηγή: Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC